Moc chlorofilu

Płynny chlorofil – właściwości

Pewnie większość ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że zielony kolor roślin wynika z chlorofilu. Nie jest tajemnicą również fakt, że chlorofil wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie. Pewnie wiele osób uważa, że wystarczy spożywanie zielonych warzyw i od razu będziemy czuć się lepiej. W praktyce jednak wygląda to inaczej, trudno bowiem o dobre warzywa, które pochodzić będą z dobrych hodowli bez użycia chemii.

Naukowcy podjęli więc takie działania, w ramach których udało im się wyizolować chlorofil z zielonych tkanek roślin i zaproponowany jest w formie płynnej, która ma być lepiej przyswajalna.

Chlorofile to grupa związków chemicznych, która występuje w roślinach, algach i niektórych bakteriach fotosyntezujących. Mamy chlorofile a i b, które rozpowszechnione są najlepiej w ludzkim organizmie oraz chlorofil c i d, który będzie jedynie w glonach. Wszystkie te składniki będą odpowiadać za proces fotonsyntezy, a więc sprawiają, że roślina może się odżywiać i będzie miała prawidłowy rozwój. Zielona barwa chlorofilu będzie wynikać z tego, że może pochłaniać dużą część czerwonego oraz niebieskiego światła, a odbija światło zielone i taki kolor przez nas będzie widziany. W budowie chlorofil najważniejszą cześć ma w centrum i jest to atom magnezu. Budowa jest podobna do ludzkiej krwi.

Algi morskie na odchudzanie

Prowadzone są współcześnie dość często badania alg morskich, które skupiają się na składnikach, jakie mają nam gwarantować skuteczne odchudzanie. Badania trwają, jednak niezależnie od tego warto spożywać algi, ponieważ tam również znajduje się chlorofil. Jeśli spożywamy go w odpowiedniej ilości chronimy organizm przed działaniem wolnych rodników, które są niszczącymi dla naszego organizmu na poziomie komórkowym. Dodatkowo wnętrze ciała jest lepiej dotlenione ze względu na powinowactwo chlorofilu z tlenem.

Preparaty z chlorofilem

Zaletą będzie również to, że spożywanie chlorofilu staje się szansą na skuteczne oczyszczenie krwi a także płynów ustrojowych., niestety w organizmie pojawia się wiele toksycznych związków, które nie będą dla nas bezpieczne. Warto więc szukać rozwiązań umożliwiających nam regulowanie pracy układu pokarmowego. Tutaj świetną możliwością jest właśnie chlorofil, ponieważ spożywanie go szansa na skuteczną walkę z toksycznymi składnikami naszego organizmu.

Walka z chorobami

Badacze podkreślają, że ten cenny zielony barwnik może radzić sobie dobrze również z nowotworami, hamuje rozwój guzów, chroni przed niepożądanymi zmianami w DNA, może skutecznie unieszkodliwiać wiele substancji kancerogennych, mutagennych. Stosowany będzie w leczeniu chorób krwi a także anemii oraz hemofilii. Będzie zwiększać liczbę czerwonych krwinek, to źródło żelaza, które wspomaga jego wchłanianie, reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia ściany w naczyniach krwionośnych.

Chlorofil to także wsparcie, gdy ktoś musi walczyć z cukrzycą, reguluje poziom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne, stymuluje laktację, to bardzo dobry środek na regulowanie cyklu miesiączkowego, może odpowiadać za regulowanie hormonów w organizmie, dlatego jego regularne dostarczanie będzie bardzo ważne.