lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: Dieta cukrzycowa | dietynatacy.pl
52 Main St, New York, USA
1 800 400 5000 info@demolink.org
The best you can find on the web!

Dieta cukrzycowa

obiad z łososiem

Cukrzyca typu 2 jest chorobą coraz częściej diagnozowaną w społeczeństwie. Szacuje się, że cierpi na nią 5-7% populacji. Dieta cukrzycowa to potoczna nazwa planu żywieniowego dla osób cierpiących na cukrzycę. Jego główną cechą jest kontrola spożycia ilości i jakości węglowodanów. Celem diety jest  wyrównanie stężeń glukozy we krwi oraz zapobiegania groźnym powikłaniom choroby. Zalecania planu żywienia dla diabetyka będą również odpowiednie dla osoby pragnące uchronić się przed wystąpieniem cukrzycy.

 

Założenia i zasady diety

glukometrPodstawowe założenia diety cukrzycowej nie różnią się znacznie od założeń przy komponowaniu zbilansowanego planu żywieniowego dla osoby zdrowej. Przy ustalaniu zasad diety dla osoby cierpiącej na cukrzycę szczególną wagę przywiązuje się do ilości i jakości spożywanych węglowodanów.  Posiłki komponowane są w oparciu o indeks i ładunek glikemiczny (IG, ŁG) oraz stosowanie wymienników węglowodanowych (WW). Dieta w cukrzycy jest nieodłącznym elementem leczenia choroby niezależnie od rodzaju leczenia farmakologicznego. Zalecana jest pacjentom zarówno z cukrzycą typu 1 jak i 2. W cukrzycy typu 2 podstawowym zadaniem (oprócz poprawy gospodarki węglowodanowej) jest stopniowa redukcja nadmiernej masy ciała i utrzymanie pożądanej wagi. U cierpiących na cukrzycę typu 1, leczonych insuliną, dieta powinna być dobrana indywidualnie i powinna uwzględniać plan leczenia.

 

Zasady w pigułce:

  • Należy spożywać 5-6 posiłków dziennie, o niskiej wartości energetycznej, ale dużej wartości odżywczej.
  • Należy pilnować pór posiłków i śniadanie jeść do 2 godzin po przebudzeniu, a lekki posiłek na koniec dnie do 2 godzin przed snem.
  • Połowę wartości energetycznej diety powinny stanowić węglowodany, głównie złożone, o niskim indeksie glikemicznym. Zaleca się spożywanie produktów takich jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby pszenne i owsiane.
  • Ograniczeniu podlega spożycie węglowodanów prostych, obecnych w słodyczach, sokach, cukrze, miodzie, słodzonych napojach gazowanych, wodach smakowych, owocach.
  • Posiłki można dosładzać sztucznymi słodzikami w dawkach zalecanych przez producenta.
  • Niezalecanym cukrem do słodzenia jest fruktoza.
  • warzywaOdpowiednia ilość błonnik pokarmowego w diecie (dziennie 25-40g). Szczególnie zaleca się rozpuszczalne frakcje błonnika, takie jak pektyny i beta glukany obecne w warzywach i owocach.
  • Tłuszcze zwierzęce należy zamienić na tłuszcze roślinne. W związku z tym eliminuje się tłuste mięsa (wieprzowina, barania, gęsi, kaczki) oraz tłusty nabiał. Zaleca się spożywanie chudego drobiu bez skóry, wołowiny, cielęciny, ryb, mleka i produktów mlecznych o zawartości tłuszczu do 2% (jogurty naturalne, kefiry, maślanki), chudych i półtłustych serów twarogowych.
  • Masło i smalec należy zastąpić oliwą z oliwek, olejem rzepakowym i miękkimi margarynami. Spożywanie białka pełnowartościowego oraz roślinnego w odpowiednich proporcjach.
  • Źródłem białka powinny być, chude mięsa, jaja, mleko i jego przetwory oraz nasiona roślin strączkowych, zboża i orzechy.
  • Z diety należy całkowicie wykluczyć alkohol.
  • Ograniczeniu podlega sól. Zaleca się stosowanie ziół zamiast soli oraz eliminację przetworzonej żywności.
  • Wypijanie około 2 litrów wody dziennie. Najlepiej średniozmineralizowanej, ubogiej w sód.

Zagrożenia

  • Osoby cierpiące na cukrzyce typu 1 powinny skonsultować się z dietetykiem i lekarzem przed wprowadzeniem modyfikacji żywieniowych. Specjalista pomoże ustalić odpowiednią ilość węglowodanów w diecie dopasowaną do dawek insuliny. Zapobiegnie to hiper jak i hipoglikemii zagrażającej zdrowiu i życiu.

O czym wato pamiętać

Oprócz prawidłowej diety zaleca się również regularną aktywność fizyczną. Minimum 3 razy w tygodniu po 45 minut. Wysiłek fizyczny jest nieodzownym elementem prawidłowego, kompleksowego postępowania w leczeniu cukrzycy. Ruch dostosowany do możliwości chorego, korzystnie wpływa na redukcję masy ciała. Dodatkowo reguluje stężeni glukozy we krwi i pomaga utrzymywać prawidłowe parametry lipidowe.

 

Opinia eksperta

lekarz ekspertDieta z kontrolowaną ilością i jakością węglowodanów, opierająca się o zasady diety zbilansowanej to zalecany sposób żywienia w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Dieta cukrzycowa zapewnia stopniową redukcję masy ciała, dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i jest dopasowana do indywidualnych potrzeb chorego. Leczenie i kontrolowanie cukrzycy za pomocą diety to niezbędny element w podtrzymaniu zdrowia i zapobieganiu powikłaniom.