4 października 2024
Porady dietetyczne 22 czerwca 2022 0

Przepis: zielone nachos

Chcesz nakarmić tłum lub całą rodzinę? Ten przepis na zielone nachos jest świetnym rozwiązaniem. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie, a przygotowanie i gotowanie nie zajmuje dużo czasu. To jest właśnie nasze danie!

Nachos niesłusznie zostały zdegradowane do nieprzyzwoitego kąta. A jednak, używając świeżych składników dobrej jakości, możesz łatwo zmienić to danie w zdrowe i obfite danie. Dodaj do nich ekologiczne chipsy kukurydziane z białkiem z chowu zwierząt, mnóstwo warzyw, fasolę, awokado i pełnotłusty nabiał, a uzyskasz wspaniałą równowagę między węglowodanami, białkiem i dobrymi tłuszczami. Oczywiście, nie chcesz jeść paczki chipsów kukurydzianych każdego dnia - ale jak we wszystkim, należy zachować umiar.

Kilka uwag na temat składników: warto być naprawdę wybrednym, jeśli chodzi o chipsy kukurydziane. Potrzebujesz maksymalnie 3 składników. Organiczna kukurydza, najzdrowszy olej, jaki możesz znaleźć, i trochę soli morskiej. To wszystko. Przeszukując półki supermarketów, zauważyliśmy, że ceny niektórych czystszych, organicznych marek były w rzeczywistości tańsze niż marek wypełnionych śmieciami! Tak, to my byliśmy tymi ludźmi, którzy badali opakowania w supermarketach.

Do tego dania najczęściej używamy naszego meksykańskiego chili z brokułami i ryżem kalafiorowym THR1VE - to naprawdę skraca czas przygotowania. Jeśli gotujesz dla dużej liczby osób, możesz użyć dwóch porcji. Możesz też użyć zwykłego mięsa wołowego gotowanego na bazie mięsa z bydła karmionego trawą i własnego ryżu kalafiorowego.

Jeśli używasz własnego mięsa mielonego, możesz dodać do niego dodatkowe przyprawy, takie jak papryka, kminek, chili i kakao. Jeśli używasz naszego meksykańskiego chili, możesz pominąć dodatkowe posiekane chili - jest ono gotowane z chili w proszku. Nasze Meksykańskie Chilli zawiera również smaczną fasolę kidney, więc jeśli użyjesz chilli, do tego dania będziesz potrzebować prawdopodobnie tylko około połowy puszki fasoli kidney.

Z tego dania można przygotować sporą porcję nachos, więc świetnie nadaje się jako przekąska na imprezę lub do nakarmienia całej rodziny, z dodatkiem świeżej zieleniny. Po prostu cicho, myślimy, że te nachos byłyby świetne z naszymi Tacos ze słodkich ziemniaków i awokado oraz prostą sałatką z rukoli, jeśli karmisz większe grono. Bądź więc kreatywny, dowolnie mieszaj dodatki i przygotuj się na meksykańską fiestę!

Zielone nachosy

Składniki

  • 200 g torebka ekologicznych chipsów kukurydzianych
  • 1 filiżanka startego sera, my lubimy mieszankę cheddara i havarti lub gouda
  • 300 g mielonego mięsa wołowego, ugotowanego lub THR1VE Mexican Chilli, podgrzanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 130 g kalafiora, zblendowanego na "ryż" i ugotowanego na parze lub THR1VE Broccoli & Cauliflower Rice (w zestawie z Mexican Chilli), podgrzany zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 400 g puszki czerwonej fasoli kidney, odsączonej i dobrze opłukanej
  • 1 awokado, pokrojone w plasterki
  • ½ kubka jogurtu greckiego
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • Kolendra, do podania
  • Sól i pieprz, do przyprawienia
  • Posiekane czerwone chili, według uznania

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 200ºc. Blachę do pieczenia wyłożymy papierem do pieczenia. Na blasze rozsypać chipsy kukurydziane, a następnie połowę sera.
  2. Na wierzchu ułożyć połowę sera, nałożyć chili meksykańskie lub mielone. Na chili rozsyp brokuły i ryż z kalafiora. Następnie nałożyć czerwoną fasolę kidney - może nie być potrzebna cała puszka. Na wierzchu rozsyp pozostały ser.
  3. Zapiekać, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć. Wyjąć z piekarnika i nałożyć na wierzch awokado, łyżkę jogurtu, pokrojone w kostkę pomidory i posypkę z kolendry. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekanym czerwonym chili, jeśli chcesz, aby było bardziej ostre.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz