oraz dodatkowo:
W typie aminokwasów endogennych można dodatkowo wyróżnić:
Białka mogą być pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Codzienna dieta powinna być różnorodna pod względem obecności produktów z różnych grup spożywczych.
Przede wszystkim białka są budulcem strukturalnym i odpowiadają za funkcjonowanie poszczególnych składników wszystkich komórek w organizmie. Białka aktywnie biorą udział w procesach metabolicznych, są regulatorami ekspresji genów oraz stanowią część składu wielu układów enzymatycznych. Ponadto niezbędnym elementem w prawidłowym procesie rozwoju i wzrostu młodych organizmów.
Białka odpowiadają między innymi za:
W porównaniu z białkiem wzorcowym, które stanowi w organizmie właściwą zawartość poszczególnych aminokwasów wyróżnia się dwa typy białek. Białka pełnowartościowe oraz białkami niepełnowartościowymi. Pierwszy typ dostarcza do organizmy niezbędne aminokwasy we właściwej ilości. Natomiast drugi typ nie zawiera wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów lub zawiera ale w zbyt małej ilości.
Za mała ilość białek w organizmie podobnie jak za duża może wiązać się z problemami na tle zdrowotnym. Niedobór białek sprzyja powstaniu w organizmie człowieka niedożywienia białkowo-energetycznego. Natomiast nadmiar białek przyczynia się do rozwoju otyłości, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, a także dyslipidemii. Ponadto zbyt duża ilość białka często prowadzi do objawów przewlekłych taki jak np. upośledzenie prawidłowych funkcji wątroby bądź nerek.
Organizmy ludzkie różnią się od siebie pod względami anatomicznymi oraz wysokością zapotrzebowania na białko. Często ustalenie wartości białka dla danego organizmu nie jest prosta. Dzieje się tak ponieważ każdy organizm może charakteryzować się innym stenem oraz tempem metabolizmu. Inne zapotrzebowanie na białko występuje o młodych organizmów, inne u kobiet w ciąży, a jeszcze inne u kobiet karmiących. Aby określić zapotrzebowanie danego organizmu należy wziąć pod uwagę takie czynniki jak, metabolizm, stan fizjologiczny, wiek, stan zdrowia, aktywność ruchową oraz masę ciała danego organizmu.
Podczas wyboru produktów z białkiem należy kierować się przede wszystkim ich jakością oraz składem. Wśród białek cechujących się najwyższą wartością biologiczną są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: mięso, ryby, mleko, przetwory z mleka, jajka. Natomiast dobrym źródłem aminokwasów egzogennych są również warzywa strączkowe.
Zawartość białka w poszczególnych produktach pochodzenia zwierzęcego w 100g danego produktu:
Oczywiście podobne ilości białka znajdują się w szynce wieprzowej, innych owocach morza oraz polędwicy wołowej.
Zawartość białka w poszczególnych produktach mlecznych w 100g danego produktu:
Stosowanie diety wysokobiałkowej zalecane jest dla osób, które regularnie wykonują różnego typu aktywność fizyczną. Oprócz tego dietę wysokobiałkową stosuje się jako element terapii leczniczych m.in.: u osób, które chorują onkologicznie, w czasie rekonwalescencji, a także u osób leczonych chirurgicznie. W celu dopasowania odpowiedniej diety wysokobiałkowej należy udać się do specjalisty np. dietetyka sportowego bądź dietetyka klinicznego.
Komentarze (0)