Czym są makroskładniki?
Według FAO/WHO makroskładniki są określane jako składniki, które są dostarczane wraz z dietą w ilościach przekraczających 1 g w ciągu dnia i które dodatkowo dostarczają energię do organizmu. Do grupy makroskładników zalicza się tłuszcze, białko oraz węglowodany w tym błonnik pokarmowy i alkohol. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę wodę, ponieważ również jest dostarczana wraz dietą w ilościach przekraczających 1 g dziennie, a czasami również zalicza się ja do tej grupy pomimo tego, że nie dostarcza energii.
Białko – Białka są najważniejszym elementem, który umożliwia prawidłową budowę tkanek ustroju człowieka. Ich rolą jest regulacja przemiany materii w organizmie, który gwarantuje optymalny stan, a także dopasowanie do zmian otoczenia. Pełnią rolę transportera w komórce oraz całego organizmu a także zachowują bilans wodny. Białko powinno dostarczać 10-12 % dziennej racji pokarmowej u osób dorosłych oraz 1-14% u dzieci i młodzieży. Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego są zaliczane do białka pełnowartościowego. Charakteryzują się nie tylko lepszym wskaźnikiem aminokwasu ograniczającego, ale również wyższą zawartością białka niż produkty pochodzenia roślinnego. Z tego też względu produkty białka zwierzęcego, zwłaszcza mięso i jego przetwory, stanowią główne źródło białka w diecie w krajach rozwiniętych. Natomiast w produktach roślinnych też znajduje się duża ilość białka np. w grochu, fasoli czy soczewicy, które w swoich nasionach zawierają 21-25% białka. Istotnym źródłem białka roślinnego są produkty zbożowe, które w typowej diecie spożywane są w dużych ilościach. Osoby dorosłe powinny spożywać 0,8 – 2 g białka/kgm.c./d oraz w całodziennej diecie nie powinno się przekraczać 15 % energii pochodzącej z produktów białkowych . Jeśli udział białka w diecie jest na wysokim poziomie, to nie zostanie ono wykorzystane na cele budulcowe, ponieważ organizm wykorzystuje je do pokrycia zapotrzebowania energetycznego (1 g białka dostarcza 4 kcal). Jeśli natomiast jego ilość w diecie jest zbyt niska, to synteza białek ustrojowych nie przebiega w sposób prawidłowy.
Tłuszcz - Tłuszcze pełnią w organizmie kilka istotnych funkcji. Biorą udział w procesach dostarczania energii do tkanek oraz narządów, magazynują energię chroniąc przy tym organizm przed utratą ciepła jako tłuszcz podskórny. Kolejną funkcją tłuszczy jest ułatwianie odczuwania smaku oraz połykania pokarmu. Tłuszcz, który jest obecny w produktach możemy podzielić na tłuszcz widoczny oraz niewidoczny. Do grupy tłuszczu widocznego przypisane są produkty, które:
Węglowodany - Węglowodany jest to kolejny składnik odżywczy zapewniający energię do:
Ograniczenie węglowodanów może prowadzić do wykorzystywania wolnych kwasów tłuszczowych, które w późniejszym okresie powodują ich spalanie a to prowadzi do powstawania związków ketonowych, które są materiałem energetycznym. Najczęściej zredukowanie ilości węglowodanów prowadzi do zwiększenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, które powodują powstawanie miażdżycy.
Błonnik - jest to część pochodząca z roślin, której człowiek nie jest w stanie rozłożyć poprzez enzymy trawienne i przez to nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Błonnik pełni wiele pozytywnych funkcji m.in. przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, nie powoduje wzrostu glukozy we krwi i wiele innych. Źródłem błonnika są: owoce i warzywa (zwłaszcza surowe), kasze gruboziarniste, razowe pieczywo, natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze i alkohol nie zawierają błonnika. Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami obecność błonnika w diecie nie powinno być mniejsze niż 25 g/dobę.
Obliczenie zapotrzebowania na makroskładniki jest bardzo łatwe i każdy może tego dokonać samodzielnie biorąc pod uwagę swoje indywidualne parametry. Nasz organizm potrzebuje uzyskania z diety pełnowartościowego białka, tłuszczu i węglowodanów. Proporcje w obliczeniu makroskładników mogą się różnić, w zależności od założonego celu i efektów, które chce się osiągnąć. Na samym początku należy określić dzienne zapotrzebowanie na całkowitą przemianę materii (CPM).
Dla przykładu obliczenia makroskładników będądla osoby u której zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2100 kcal.
Liczenie makroskładników najlepiej zacząć od białka, któregozapotrzebowanie zależy od poziomu aktywności fizycznej i według badań rozkłada się on następująco:
A więc jeśli ma się lekką pracę fizyczną, trenuje 3 razy w tygodniu siłowo a celem jest redukcja masy ciała to powinno się spożywać ok. 1,6 g białka na kilogram masy ciała. Dlatego osoba ważąca 70 kg powinna wtedy spożyć 112 g białka. Według zaleceń minimalna ilość białka w ciągu dnia powinna wynosić 1 g na 1 kg aktualnej masy ciała.
Białko ( 1 g białka to 4 kcal)
70 kg x 1,6 g = 112 g białka na dobę
112 g białka to 448 kcal
448 kcal stanowi 21% wartości energetycznej diety złożonej z 2100 kcal
Białko – 112 g – 448 kcal – 21% wartości energetycznej diety
Węglowodany (1 g węglowodanów to 4 kcal)
Zalecenia podają, że podaż węglowodanów w diecie powinna być na poziomie 45-65% wartości energetycznej. Do przykładowego obliczenia warto wziąć pod uwagę 55% węglowodanów.
0,55 x 2100 kcal = 1155 kcal
1155 kcal to 289 g węglowodanów
Węglowodany – 289 g – 1155 kcal – 55% wartości energetycznej diety
Następnym makroskładnikiem, który należy obliczyć są tłuszcze. Według norm Instytutu Żywności i Żywienia rekomendują podaż tłuszczów na poziomie 20-35% wartości energetycznej diety.
Tłuszcz (1 g tłuszczów to 9 kcal)
100% -21% białka- 55% węglowodanów = 24% tłuszcz
0,24 x 2100 kcal = 504 kcal
504 kcal to 56 g tłuszczów
Tłuszcz – 56 g – 504 kcal – 24% wartości energetycznej diety
Kolejnym etapem jest rozłożenie makroskładników na posiłki. Obecnie najczęściej preferuje się spożywanie czterech posiłków w ciągu dnia. Przy takiej ilości posiłków zaleca się zastosowanie przerw około 4 godzin, jednak najlepiej dostosować je do swojego trybu i stylu życia. Zapotrzebowanie kaloryczne oraz makroskładniki można podzielić po równo na wszystkie cztery posiłki oraz spożywając np. więcej kalorii na obiad a mniej na II śniadanie.
Obliczenie makroskładników na redukcji będzie wyglądało tak samo jak w przypadku wcześniejszych przykładów. Jednak wartości makroskładników będą się nieznacznie różnić u osób na redukcji oraz na diecie. Osoby bardzo aktywne fizycznie powinny spożywać większe ilości węglowodanów kosztem na przykład tłuszczów (u sportowców zapotrzebowanie na węglowodany wylicza się biorąc pod uwagę ilość gram na kilogram masy ciała). Przy wykonywanie treningów 3-5 godzin w ciągu tygodnia, zaleca się spożywanie węglowodanów w granicach 4-5 g/ kg masy ciała. W przypadku redukcji ważnym makroskładnikiem jest również białko, ponieważ jego zbyt mała podaż w diecie przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo spożycie zbyt małej ilości tłuszczów na diecie przyczynia się do powstawania problemów hormonalnych oraz niedoborów witamin. Jednak spożywając je w większej ilości można spożyć zbyt dużą ilość kalorii. Dlatego tak ważne jest dobranie odpowiedniej ilości makroskładników na redukcji i zbilansowanie diety, bez znacznych ograniczeń.
Komentarze (0)