Porady dietetyczne
30 maja 2022
0
Gdy noce stają się chłodniejsze, uwielbiamy rozgrzewające i odżywcze curry! Ten smaczny przepis na curry dhal pochodzi od dietetyczki, nauczycielki jogi i autorki bestsellerów Loli Berry.
Jej dziesiąta książka, The Yoga Body, właśnie się ukazała: to Twój przewodnik po tym, jak dobrze się odżywiać, budować siłę i znaleźć spokojny czas w zabieganym dniu. Zawiera ona wspaniałe pozycje i sekwencje jogi, siedmiodniowe oczyszczanie organizmu oraz 60 pysznych przepisów na potrawy pełnowartościowe.
Jednym z naszych ulubionych przepisów z tej książki jest dhal z fasoli mung - jest pożywny, sycący i pełen smaku! Skromna fasola mung jest wspaniałą podstawą w spiżarni: zawiera dużo błonnika i jest pełna składników odżywczych, takich jak magnez i potas. Upewnij się, że namoczyłeś fasolę przez noc i dobrze ją opłukałeś - skróci to czas gotowania i sprawi, że będzie o wiele łatwiejsza do strawienia.
Wypróbuj ten dhal na kolację w chłodne dni - jest bardzo smaczny i rozgrzewający. Ponadto resztki dhalu smakują jeszcze lepiej następnego dnia na lunch!
Dhal z fasoli mung
"Dhal jest stosowany od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej ze względu na swoje właściwości lecznicze - mówi się, że równoważy wszystkie trzy dosze i pomaga usunąć toksyny (ama) z organizmu" - mówi Lola Berry. "Ludzie są znani z tego, że potrafią oczyszczać się na tym posiłku przez tydzień, więc musi być bardzo odżywczy! Mówi się również, że wspomaga trawienie, a dzięki przyprawom ma korzystne właściwości przeciwzapalne."Serwuje się 4Składniki- 1 litr bulionu z kurczaka, plus nadmiar w razie potrzeby
- 2 filiżanki (400 g) zielonej fasoli mung, namoczonej przez noc i opłukanej
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżki stołowe ghee, oleju kokosowego lub masła
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- 2 cm kawałek imbiru, starty
- 2cm kawałek świeżej kurkumy, starty
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 cukinia starta na tarce
- 100 g młodego szpinaku
- Płatki soli i świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ pęczka kolendry, zebrane liście
Instrukcje- W dużym rondlu zagotujemy wywar. Zmniejszyć ogień, dodać fasolę mung i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 15-20 minut lub do miękkości.
- W międzyczasie ustawić patelnię na średnim ogniu, dodać nasiona gorczycy i kminu rzymskiego i smażyć na sucho, aż nasiona gorczycy zaczną pękać. Dodaj ghee, olej kokosowy lub masło, cebulę, czosnek, imbir i kurkumę i smaż przez 3 minuty (w tym momencie w pomieszczeniu powinien unosić się niesamowity zapach).
- Wsyp mieszankę przypraw do fasoli mung i zamieszaj wszystko, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu i dodając nieco więcej wywaru lub odrobinę wody, jeśli wydaje się, że dhal przywiera do dna patelni. Dodać marchewkę, cukinię i szpinak i gotować, mieszając, przez ostatnie 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i rozłożyć łyżką do misek.
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj posypane mnóstwem liści kolendry.
Wskazówki Loli
"Lubię, gdy mój dhal jest gęsty i zwarty, ale jeśli wolisz, by był płynny, dodaj jeszcze 1 szklankę (250 ml) bulionu przed podaniem. A jeśli chcesz, aby dhal był wegetariański, zamień bulion z kurczaka na wegetariański. Pamiętaj również, aby dobrze wypłukać namoczoną fasolę mung przed użyciem, ponieważ dzięki temu będzie ona łatwiejsza do strawienia."
Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki The Yoga Body autorstwa Loli Berry, wydanej przez Plum, RRP 34,99 USD, dostępnej już teraz we wszystkich dobrych księgarniach.
Komentarze (0)