Kokum, mały, przypominający wiśnię letni owoc, ma czerwony kolor, który po dojrzeniu pogłębia się do purpury. Występuje powszechnie w regionie Western Ghat w Indiach. Jest to jeden z głównych powodów, dla których owoce te są najczęściej używane w kuchni Gujarat, Maharashtra i nadmorskich stanów południowych Indii. Owoc jest kwaśny o lekko słodkim aromacie i jest używany jako przyprawa. Dodawany do potraw nadaje im fioletowawy kolor. W niektórych kuchniach stosuje się go również jako preferowany zamiennik tamaryndowca w curry i innych potrawach. Oprócz stosowania w kuchni i jako lekarstwo, są one szeroko stosowane do wytwarzania puszystego Kokum sherbet, jak również.
Ponadto, Kokum ma liczne korzyści zdrowotne, ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze, niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały wymagane przez organizm. Z jego nasion pozyskuje się również olej i masło Kokum, które są często wykorzystywane do produkcji czekoladek i słodyczy. Znajduje się on również w wielu produktach kosmetycznych do pielęgnacji skóry i włosów.
Ponadto, w tym poście przyjrzymy się faktom żywieniowym owocu Kokum, korzyściom zdrowotnym i najlepszym sposobom spożywania kokum.
Kokum jest magazynem wielu niezbędnych składników odżywczych, które pomagają utrzymać organizm w zdrowiu.
100 gramów Kokum zawiera:
Oprócz powyższych składników odżywczych, owoc Kokum zawiera również:
Kokum to odwieczny domowy sposób na walkę z nadkwasotą. Suszony Kokum spożywany w formie sherbetu lub soku może pomóc w zmniejszeniu kwasowości. Wystarczy dodać cukier, sól i schłodzoną wodę do suszonego Kokum, aby przygotować pyszny sherbet kokum, który złagodzi kwasowość.
Kokum osłania pomocne bakterie jelitowe w organizmie, wspomagając trawienie. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwdziała szkodliwemu działaniu niektórych bakterii, które powodują niestrawność, czerwonkę, zaparcia, wrzody, wzdęcia, nudności i wzdęcia. Kokum jest naturalnym lekarstwem na wszystkie tego typu dolegliwości żołądkowe.
Kokum ma ogromne właściwości przeciwzapalne. Może być bezpośrednio stosowane na owrzodzenia, wysypki wywołane alergiami i oparzenia, aby ukoić stan zapalny skóry. Ma również właściwości antyalergiczne. Zatrzymuje powstawanie histaminy poprzez skuteczne obniżanie poziomu pH organizmu.
Garcinol jest silnym przeciwutleniaczem, który jest zbierany z Kokum. Jest znany jako antyrakowy w przyrodzie i pomaga w regeneracji komórek. Zmiata wolne rodniki i chroni przed kancerogenezą.
Kokum zawiera kilka ważnych składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina B3, witamina C, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i cynk. Dostarcza również organizmowi bardzo potrzebnego błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć cholesterol, poprawia zdrowie jelit i wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak, ponieważ utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Pomaga to uniknąć przejadania się i przybierania na wadze. Jest również świetny dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga złagodzić nudności, wymioty i ochłodzić organizm.
Antyoksydanty zawarte w Kokum nadają mu naturalne właściwości przeciwstarzeniowe. Pomaga w upiększaniu włosów i skóry poprzez naprawę i regenerację komórek. Starożytna praktyka lecznicza Ayurveda szeroko wykorzystuje Kokum, od łagodzenia reumatoidalnego zapalenia stawów po leczenie popękanych pięt. Masło Kokum może być mieszane z mydłami i kremami, aby odmłodzić i odświeżyć skórę poprzez poprawę jej elastyczności.
Kokum pochodzi z wielu tropikalnych regionów, gdzie od wieków ludzie używali tego owocu, aby utrzymać upał na dystans. Spożywanie go w postaci schłodzonego sherbetu lub soku pomaga utrzymać ciało w chłodzie i orzeźwieniu. Lato w regionach tropikalnych może być wyjątkowo surowe. Dlatego owoce takie jak Kokum to naturalny, niskokaloryczny sposób na utrzymanie ciała w odpowiednim nawodnieniu i zdrowiu.
Kokum jest bardzo wszechstronne. Można go spożywać po wysuszeniu, zalaniu wodą lub tylko jako owoc. Podobnie jak tamaryndowiec, może być używany do nadania pikantnego smaku wszystkiemu. Dodaje się go do curry o smaku kokosowym, curry rybnego, dals, chutney, pikli, ladies finger/bhindi i potraw z ziemniaków. Nawet płatki kokum są używane w kuchni i nadają cudowną kwaskowatość każdemu gulaszowi, do którego są dodawane. Poniżej przedstawiamy kilka inspirowanych Kokum przepisów zakorzenionych w kuchni indyjskiej.
Czas przygotowania:15 minut; Czas gotowania:30 minut
Kokum curry to tradycyjny przepis kuchni Goan, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Potrzebne są następujące składniki: - –
Czas przygotowania:25 minut; Czas gotowania:10 minut
Kokum kadhi jest jedyne w swoim rodzaju, ponieważ nie używa się w nim ani twarogu, ani besanu - obu składników, które są niezbędne w zwykłym kadhi. Jest to pyszna goańska interpretacja słynnej północnoindyjskiej potrawy kadhi. Potrzebne będą następujące rzeczy: - 20 owoców kokum
Czas przygotowania: 10 minut; Czas gotowania: 30 minut
To danie Marathi jest zwycięskie połączenie tur dal i Kokum. Ten tradycyjny przepis dal jest bardzo zdrowy i łatwy do wykonania. Będziesz potrzebować poniżej- wymieniona lista składników: - –
Ten pikantny owoc został pobłogosławiony z niezliczoną ilością składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego organizmu. Ten owoc może zwalczać objawy starzenia się, służy jako lekarstwo na kwasowość, pomaga utrzymać ciało w chłodzie, pomaga schudnąć i poprawia trawienie. Ta pikantna rozkosz jest również celebrowana w wielu regionalnych kuchniach indyjskich ze względu na jej pyszny smak i przytłaczające korzyści zdrowotne.
Zobacz wszystkie popularne diety pudełkowe na Cateromarket.pl