Cukrzyca jest grupą zaburzeń metabolicznych, która łączy je hipoglikemia wynikająca z bezwzględnego lub względnego niedoboru insuliny. Przewlekła hiperglikemia prowadzi do zaburzeń w metabolizmie białek, tłuszczów oraz gospodarki wodno-elektrolitowej. W konsekwencji może dojść do uszkodzenia różnych narządów oraz układów (szczególnie nerek, mięśnia sercowego, naczyń krwionośnych, nerwów oraz narządu wzroku). Do pojawiających się objawów związanych ze zdiagnozowaniem cukrzycy należą: nagły i niespodziewany spadek masy ciała, częste oddawanie moczu, zwiększone pragnienie, brak energii, zmęczenie, senność, pojawiające się zmiany ropne na skórze, stan zapalny narządów moczowo-płciowych.
Dieta dla cukrzyka powinna być skomponowana w sposób indywidualny. Dieta cukrzyka powinna charakteryzować się przede wszystkim niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że w menu nie powinny znaleźć się takie produkty jak: cukier, soki, syropy cukrowe oraz konwencjonalne słodycze a także inne produkty węglowodanowe, które są wysoko przetworzone. Dieta dla cukrzyka uwzględnia spożywanie grubych kasz, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty (zwłaszcza ugotowany al dente), pieczone ziemniaki, pieczywo razowe, nasiona roślin strączkowych, większość owoców, niskokaloryczne substancje słodzące. Jeżeli u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą występuje nadmierna masa ciała to warto zastosować dietę redukcyjną. Często wraz ze zdiagnozowaniem cukrzycy pojawia się również wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Dlatego też dieta dla cukrzyka powinna uwzględniać wysoką jakość tłuszczów głównie jedno i wielonienasyconych. Szczególnie warto zwrócić uwagę na przeciwzapalne kwasy omega-3 . Jeżeli natomiast występuje nadciśnienie to należy ograniczyć poziom dodawanej soli do posiłków i unikać produktów z wysoka zawartością sodu np. wędlin, serów , produktów konserwowych, gotowe sosy, nadmierną ilość pieczywa). W diecie dla cukrzyków powinno się uwzględnić większą ilość białka, które dodatkowo kontroluje łaknienia. Taka kompozycja sprawi, że posiłek nasyci na dłużej a dodatkowo ustabilizuje poziom glukozy we krwi.
Zaburzenia związane z nadciśnieniem często towarzyszą cukrzycy typu 2 . Ratunkiem dla cukrzyka i nadciśnieniowca będzie wprowadzenie diety DASH, która jest uznawana za jedną z najlepszych diet świata. Jedną z podstaw diety DASH są warzywa oraz owoce, te drugie w profilaktyce cukrzycy powinny być spożywane w mniejszej ilości. Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca zaleca spożywanie produktów nabiałowych nisko tłuszczowych, zbożowe produkty pełnoziarniste, ryby i chude mięso drobiowe oraz nasiona roślin strączkowych, orzechy. Natomiast w diecie dla cukrzyka i nadciśnieniowca ograniczeniu podlegają produkty z dużą zawartością soli i sodu, czerwonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny), słodyczy oraz napoje zawierające cukier. Korzyści ze stosowania diety dla cukrzyka z nadciśnieniem zwiększą się poprzez wprowadzenie diety odchudzającej, która uwzględnia zmniejszenie masy ciała. Wbrew wyeliminowaniu z diety kilku produktów, model żywienia DASH jest nadal smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu i przede wszystkim można ją skomponować z łatwo dostępnych produktów spożywczych w przepisach szybkich do przygotowania. Badania wykazują, że stosowanie diety DASH sprzyja obniżeniu ciśnienia już po 2 tygodniach jej stosowania.
Dieta dla cukrzyka typu 2 powinna uwzględniać produkty o wysokiej wartości odżywczej, nisko przetworzone pod względem technologicznym, objętościowe (niska kaloryczność w stosunku do objętości). Rozkład makroskładników w diecie powinien być dostosowany w sposób indywidualnych potrzeb biorąc pod uwagę aktywność fizyczną i parametry antropometryczne. Dieta zalecana dla osób ze zdiagnozowaną cukrzycą nie jest już uznawana za dietę ,,cukrzycową''. Pojęcie było to uznawane wcześniej, jednak obecnie dieta w cukrzycy uznawana jest za ,,zdrową dietę” opartą o zalecenia Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Dieta dla cukrzyka typu 2 może być komponowana w zgodzie z założeniami diety śródziemnomorskiej, diety DASH oraz diety opartej o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Natomiast do głównych zaleceń diety dla cukrzyka typu 2 należą:
Warto wiedzieć czym jest magiczny indeks i ładunek glikemiczny na podstawie, którego powinna być komponowana dieta dla cukrzyka typu 2
Indeks glikemiczny wskazuje procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, jaki następuje po spożyciu 50 gramów przyswajalnych węglowodanów.
Podział produktów:
Natomiast ładunek glikemiczny jest wartością liczbową, która uwzględnia ilość węglowodanów w produkcie. Wskaźnik ten bierze pod uwagę nie tylko ilość, ale i jakość spożywanych węglowodanów.
Podział dla pojedynczego produktu:
W cukrzycy typu 2 ważne jest odpowiednie skomponowanie i zbilansowanie posiłków. Prawidłowo skomponowany jadłospis pomoże w unormowaniu glikemii we krwi, dlatego na początku warto wybrać się do dietetyka lub skorzystać z diety pudełkowej. Zasady prawidłowego komponowania posiłku są następujące:
Cukrzyka typu 1 związana jest z całkowitym niedoborem insuliny i najczęściej występuje u dzieci. Na podstawie glikemii lekarz decyduje odnośnie dawki wprowadzanej insuliny. Dieta dla cukrzyka typu 1 zaleca zdrowe i dobrze zbilansowane żywienie, takie jak u zdrowego człowieka. Ilość węglowodanów w diecie według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2020 roku wskazują o ich udziale w diecie na poziomie 45-60% całkowitej energii diety. Źródłem węglowodanów powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym. Zaleca się również spożycie 25 g/dobę błonnika pokarmowego. Należy dążyć do zwiększenia podaży błonnika w diecie poprzez spożycie przynajmniej 2 porcji (1 porcja to 1 kromka pieczywa, pół szklanki ugotowanej kaszy, 3 łyżki płatków zbożowych). Udział białka w diecie powinno różnić się od ilości u zdrowego człowieka. Zaleca się spożycie 15-20% wartości energetycznej diety. Źródłem białka powinno być chude mięso (dób, wołowina i cielęcina), jajka oraz ryby oraz chudy nabiał i nasiona roślin strączkowych. Podaż tłuszczu w diecie cukrzyka typu 1 powinno wynosić około 25-40%. Nasycone kwasy tłuszczowe zawierają przede wszystkim w wołowinie, smalcu, wieprzowinie, śmietanie, maśle, pełnotłustym mleku, oleju kokosowym, oleju palmowym i powinny przekraczać 10% całkowitej energii diety. W diecie dla cukrzyka typu 1 należy szczególną uwagę zwrócić na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado, orzechach. Zaleca się aby ich udział w diecie wynosił około 20% całkowitej energii diety. Natomiast udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zaleca się 6-10% dziennej racji pokarmowej.
Kanapki z guacamole i jajkiem
Awokado rozgnieć widelcem i jajko ugotuj na twardo. Przypraw do smaku, dodaj posiekany szczypiorek, koperek i posiekane jajko. Posmaruj kanapki pastą. Połóż warzywa.
Malinowy deser ze szczyptą cynamonu
Jogurt wymieszaj z migdałami. Maliny wsyp do miseczki, dodaj siemię lniane lub chia, dodaj cynamon i wymieszaj. Do szklanki wyłóż połowę malin, na to dodaj warstwę jogurtu wymieszanego z migdałami, na to wyłóż maliny. Udekoruj listkami bazylii.
Halibut z cytrynowym sosem jogurtowym na sałacie
Rybę skrop sokiem z limonki, dopraw pieprzem i solą i smaż na patelni grillowej na łyżce oliwy po około 3 minuty z każdej strony. Obok ułóż pomidorki koktajlowe posypane wyciśniętym przez prasę czosnkiem i smaż. Po usmażeniu zostaw na patelni pod przykryciem. W tym samym czasie sok z połowy cytryny wymieszaj z jogurtem i skórką z cytryny, dodaj jogurt, wyciśnięty czosnek, musztardę i miętę. Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Na talerz wyłóż sałatę, usmażone pomidorki i rybę. Polej sosem cytrynowym.
Sałatka z kozim serem i rukolą
Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz. Do miseczki przełóż rukolę, dodaj pokrojonego pomidora, rodzynki. Dodaj ser i polej sosem, posyp orzeszkami.
Przykładowy jadłospis diety dla cukrzyka
Cukrzycy ciążowej lepiej nie bagatelizować ponieważ pojawienie się hiperglikemii w ciąży może przynieść ryzyko powikłań w ciąży zarówno u kobiety jak i dziecka. U większości kobiet z cukrzycą w ciąży może jest osiągnięcie kontroli glikemii, która będzie usatysfakcjonowana poprzez wdrożenie odpowiednich zaleceń dietetycznych. Wprowadzenie farmakoterapii insulinowej jest jedynie ostatecznością przy braku występowania efektów terapeutycznych. W diecie cukrzyka w ciąży dopuszcza się stosowanie sztucznych środków słodzących oprócz sacharyny, która może przechodzić przez łożysko.
Postępowanie dietetyczne dla cukrzyka w ciąży według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w 2019 roku to:
Grupa produktów |
Produkty dozwolone |
Produkty zabronione |
Produkty zbożowe |
Mąki pełnoziarniste: jęczmienna, gryczana, orkiszowa, owsiana,sojowa z ciecierzycy, żytnia typu 2000, pszenna semolina 1750, z amarantusa, migdałowa oraz inne mąki z niskim indeksem glikemicznym
Pieczywo z dozwolonych mąk Makaron z dozwolonych mąk, chiński, capellini – powinien być gotowany al dente Płatki owsiane, żytnie, gryczane oraz inne pełnoziarniste, ryż dziki, basmati brązowy, kasza gryczana, kuskus pełnoziarnisty, perłowa, pszenna bulgur, komosa ryżowa, otręby owsiane i pszenne |
Mąka pszenna 750, pszenna chlebowa, pszenna luksusowa 550, krupczatka, mąka kasztanowa, kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, żytnia 580 i 720
Pieczywo z niedozwolonych mąk
Makaron bez jajeczny, 2-jajeczny, z niezalecanych mąk, makaron rozgotowany
płatki błyskawiczne, granola, słodkie płatki śniadaniowe, ryżowe, ryż biały, dmuchany, paraboiled, prażony, kasza manna, jaglana, jęczmienna, kuskus |
Mięso |
Indyk, kurczak, cielęcina, wołowina, dziczyzna, królik, chuda wieprzowina(schab, polędwica), |
Boczek, skwarki, parówki, pasztety, produkty mielone, konserwy mięsne, kiełbasy, serdelki |
Ryby |
Łosoś dziki, makrela, śledź, sardynka, pstrąg tęczowy, szprotki, okoń, sandacz, dorsz, miruna, morszczuk |
Tuńczyk, łosoś norweski, rekin, miecznik, ryby z puszki, konserwy rybne |
Tłuszcze |
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany, masło klarowane, olej kokosowy, olej z awokado, olej z lnianki, orzechów włoskich, dyni, |
Olej słonecznikowy, olej palmowy, olej z pestek winogron, margaryny |
Warzywa |
Wszystkie warzywa o niskim indeksie glikemicznym, świeże lub gotowane |
Rozgotowane ziemniaki lub puree, bataty, kukurydza, warzywa w puszkach i konserwach, bób |
Owoce |
Maliny, borówki, truskawki, jagody, cytryny, limonka, kiwi, morele, agrest, porzeczki, papaje, passiflora, jeżyny, granat, awokado, grejpfrut, mango, kwaśne jabłko, wiśnie
|
Dojrzałe banany, winogrona, gruszki, jabłka, owoce suszone, kandyzowane, w słodkich syropach
|
Produkty mleczne |
Naturalne jogurty, kefir, maślanka, mozzarella, ser kozi, halloumi, ser owczy, ser twardy długo dojrzewający |
Sery żółte i topione, dosładzane produkty mleczne, napoje roślinne dosładzane cukrem |
Orzechy i nasiona |
Nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, mak, sezam, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, pekan, piniowe, makadamia, nerkowce, migdały |
Masła orzechowe z dodatkiem soli i cukru i utwardzonego tłuszczu, orzeszki solone, w cukrze, czekoladzie itd. |
Jajka |
Jajko w koszulce, po wiedeńsku, jajecznica na parze lub duszona na maśle |
Mieszanki z jajkami w proszku, gotowe sosy, majonezy |
Przyprawy |
Świeże i suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, kolendra, mięta, melisa, kminek, szałwia, natka pietruszki, curry, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, papryka suszona, chili, czosnek, pieprz cytrynowy, czubryca, pieprz ziołowy, musztarda, ocet balsamiczny, chrzan, skórki i sok cytrynowy, ketchup bez cukru, sos sojowy z obniżoną zawartością soli |
Mieszanki z glutaminianem sodu, mieszanki instant, zupki i sosy w proszku, sól biała rafinowana |
Słodycze i cukier |
Ksylitol, erytrol, stewia, wypieki z gorzkiej czekolady, owoce i orzechy |
Miód, cukier rafinowany, produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, syropy, gotowe wypieki, słone przekąski i orzechy ziemne |
Płyny |
Woda mineralna, skrzyp, pokrzywa, morwa, bratek, rooibos, czystek, herbata zielona, czerwona, biała, żółta, soki warzywne świeżo tłoczone |
Napoje kolorowe, gazowane, soki owocowe z kartonu, napoje typu cola, napoje alkoholowe, napoje energetyzujące, kompoty, syropy do rozcieńczania wodą |
Przykładowa dieta 1800 kcal dla cukrzyka
Przykładowa dieta dla cukrzyka 1500 kcal
Przykładowa dieta dla cukrzyka 2000 kcal
Dieta dla cukrzyka 1200 kcal
Komentarze (0)