31 października 2020
Diety 1 października 2020

Dieta kopenhaska - na czym polega?

Dieta kopenhaska polega na stosowaniu trzynastodniowego jadłospisu, który opiera się o spożywanie ściśle określonych posiłków. Prawdziwa dieta kopenhaska bazuje na produktach białkowych, przy ograniczeniu spożycia tłuszczu oraz węglowodanów. Dzienny jadłospis diety zazwyczaj dostarcza około 800 kalorii a przez cały okres jej stosowania nie można wprowadzać żadnych zmian w jadłospisie odnośnie produktów w poszczególnych dniach. Zasada ta nie dotyczy płynów, zalecane jest picie minimum 2 litry wody dziennie. Dieta kopenhaska nie została przebadana i jej stosowanie opiera się przede wszystkim o subiektywne odczucia i opinie osób, które ją propagują. Wiele opinii można również znaleźć na forum internetowym i zdecydować, czytaki model żywienia można wprowadzić do swojego stylu życia. Jadłospis diety kopenhaskiej opiera się przede wszystkim na białku i źródłami tego makroskładnika są: mięso, ryby, jaja, nabiał oraz jogurt i serek wiejski. Stosując dietę można w ciągu trzynastu dni spożyć kilka łyżek oliwy z oliwek i niewielką ilość węglowodanów, pochodzących głównie z owoców, warzyw i grzanek czy czerstwego pieczywa. Zasady diety kopenhaskiej wskazują, aby każdy dzień rozpoczynać od wypicia czarnej, posłodzonej kawy. Natomiast w dniu 7 zaleca się wypicie herbaty bez dodatku cukru.Dieta kopenhaska należy do diet rygorystycznych i niezbilansowanych. Stosowanie zalecanego jadłospisu nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na składniki odżywcze a racje pokarmowe można zaliczyć do głodówek.

Głównymi zasadami diety kopenhaskiej są:

1. Pilnowanie ściśle ustalonego jadłospisu

W diecie kopenhaskiej nie powinno się stosować żadnych zamienników produktów spożywczych, ponieważ wtedy stosowanie diety traci sens. Dzień diety powinien dostarczać od 600-800 kalorii, niestety taka ilość nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania kalorycznego osoby dorosłej nawet na redukcji. Odpowiednia ilość kalorii do prawidłowego funkcjonowania organizmu powinna byćwyższa – nawet na poziomie 1500-2500 kalorii. Natomiast założeniem diety kopenhaskiej jest maksymalne obniżenie kalorii w celu zużycia zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. Należy pamiętać, że przy zbyt restrykcyjnej diecie traci się nie tylko tkankę tłuszczową, ale również glikogen i wodę. Dlatego też efekty diety kopenhaskiej są nietrwałe i po jej zakończeniu może pojawić się efekt jo-jo.

2. Pilnowanie trwania diety oraz godzin posiłków

Dieta kopenhaska powinna trwać tylko i wyłącznie 13 dni i nie powinno się jej wydłużać ani skracać. Jej przedłużenie może przyczynić się do wystąpienia licznych niedoborów związanych ze składnikami pokarmowymi oraz witaminami. Ważną zasadą diety kopenhaskiej jest pilnowanie spożywania posiłków o stałych godzinach. Menu diety kopenhaskiej zakłada spożywanie tylko trzech posiłków, czyli śniadanie, obiad oraz kolację. Dopuszcza się jedynie 30-minutowe odstępstwa pomiędzy spożywaniem posiłków od zalecanej pory. Śniadanie powinno się zjeść ok. 8.00-9.00, obiad pomiędzy 12.00 a 14.00 natomiast kolację ok. 16.00 do 18.00.

3. Spożywanie posiłków zgodnie z jadłospisem

Zasady diety kopenhaskiej opierają się przede wszystkim na spożywaniu potraw opartych o białko z ograniczeniem węglowodanów i tłuszczu. Ważną rolę odgrywa w niej kawa z dodatkiem cukru, która ma dostarczyć organizmowi energię. Jednak osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym powinny uważać na jej picie.

4. Należy unikać produktów zakazanych

Dieta kopenhaska nie popiera wprowadzania jakichkolwiek zamienników do jadłospisu. Zakazane jest wprowadzenie do menu nawet gumy do żucia. Jeśli wypije się sok, kieliszek wina czy zje jakikolwiek posiłek lub produkt zakazany, to uznaje się dietę za przerwaną i należy rozpocząć jej stosowanie od pierwszego dnia. Zakazane jest również spożywanie przekąsek i podjadanie pomiędzy posiłkami.

5. Brak możliwości uprawiania aktywności fizycznej

Założenia diety kopenhaskiej są bardzo restrykcyjne dlatego należy zrezygnować z uprawiania sportu. Powodem jest drastycznie niska podaż kalorii w ciągu dnia, która w połączeniu z aktywnością fizyczną może spowodować pogorszenie stanu zdrowia i osłabienie organizmu. Nadmierne obciążenie organizmu poprzez wysiłek fizyczny może spowodować zmęczenie i spadek samopoczucia. Przy tak restrykcyjnych zasadach, dieta kopenhaska nie powinna być stosowana przez każdego. Będzie odpowiednia dla osób zdrowych, najlepiej po konsultacji u dietetyka lub lekarza.

Dieta kopenhaska – jadłospis

Dieta kopenhaska ma w zasadzie dwie nazwy, drugą jest dieta trzynastodniowa, ze względu na okres jej trwania. W ciągu tego czasu można schudnąć nawet 5-20 kilogramów, wszystko zależy od wagi wyjściowej. Jednak, aby osiągnąć takie rezultaty, należy przestrzegać dokładnie jadłospisu diety kopenhaskiej. Plusem może być również niewielka ilość produktów stosowanych w diecie, powodując, że lista zakupów diety kopenhaskiej jest krótka i nie spędza się wielu godzin w sklepie.Produktami, które mogą się znaleźć w jadłospisie diety kopenhaskiej są:

  • kawa
  • warzywa niskokaloryczne – sałata, kalafior, brokuły, pomidor, szpinak, marchew
  • chude mięso – indyk, pierś z kurczaka, chuda wołowina
  • ryby
  • jajka
  • owoce w bardzo ograniczonych ilościach – głównie jabłka i cytrusy

Poniżej znajdziesz jadłospis diety kopenhaskiej, który można wydrukować ze względu na formę tabelki, która zakłada siedem dni zawierające różne posiłków. Należy je powtarzać przez 7 dni aż do osiągnięcia 13 dni diety.

 

 

Śniadanie

Obiad

Kolacja

Dzień 1 i 8

1 kubek kawy z łyżeczką cukru

2 jajka na twardo, gotowany szpinak (100g), 1 pomidor

Befsztyk (200 g), sałata z oliwą z oliwek i cytryną (150 g)

Dzień

2 i 9

1 kubek kawy z łyżeczką cukru

Befsztyk (200 g), sałata z oliwą z oliwek i cytryną (150 g)

1-2 plasterki szynki (100 g), 2-3 szkl. Jogurtu naturalnego

Dzień 3 i 10

1 kubek kawy z łyżeczką cukru

Gotowany szpinak, 1 sztuka pomidora, 1 świeży owoc

1-2 plasterki szynki (100 g), 2 ugotowane jajka na twardo, sałata z oliwą z oliwek i cytryną (150 g)

Dzień 4 i 11

1 kubek kawy z łyżeczką cukru

Tarta marchewka (150 g), jajko na twardo, serek wiejski lub twarożek naturalny (100 g)

Sałatka owocowa (100 g), 2-3 szkl. Jogurtu naturalnego

Dzień 5 i 12

Duża starta marchewka z cytryną

Pieczony lub gotowany pstrąg lub dorsz  (300 h)

Befsztyk (200 g), sałata z gotowanymi brokułami (200 g)

Dzień 6 i 13

1 kubek kawy z łyżeczką cukru

Gotowany kurczak (150 g), sałata  z oliwą z oliwek i cytryną

2-3 jajka na twardo, duża starta marchewka z cytryną

Dzień 7

1 kubek herbaty bez cukru

Grillowany befsztyk lub pierś z kurczaka (150 g)

Brak

Dieta kopenhaska – przepisy

Przepisy diety kopenhaskiej są bardzo proste oraz monotonne. Jedyną techniką kulinarną to grillowanie, gotowanie, pieczenie. Jednak można ubarwić dania poprzez dodanie naturalnych przypraw i wprowadzić delikatne modyfikacje sposobu przyrządzania np. ryby lub mięsa.

Befsztyk z sałatą

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sałaty zielonej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polędwicę oczyść, wykrój błony, umyj i osusz. Mięso lekko rozbij tłuczkiem i uformuj małego befsztyka. Posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek. Usmaż na patelni do smażenia bez tłuszczu. Patelnię przykryj i trzymaj kilka minut na małym ogniu. Usmażony befsztyk ułóż na ogrzanym półmisku. Sałatę umyj i osusz. Liście podrzyj na małe kawałki, polej 1 łyżką oliwy z oliwek i sokiem cytrynowym. Mięso podaj razem z sałatą.

Ryba na parze

  • ok. 300 g chudej ryby np. dorsza, pstrąga
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • zioła prowansalskie
  • tymianek

Umyj rybę i posyp przyprawami, które lubisz. Rybę włóż do garnka do gotowania na parze lub parowaru. Obłóż ją plasterkami z cytryny. Po około 10-15 minutach ryba jest gotowa, możesz przy podaniu polać ją dodatkowo sokiem z cytryny.

Sałatka z pomidorem i szpinakiem

  • jajka ugotowane na twardo
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • czosnek
  • tymianek

Szpinak podduś na patelni z dodatkiem wody razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach odkryj przykrywkę, aby woda mogła odparować. Szpinak przełóż na talerz, dodaj pokrojone ugotowane jajka i pomidora. Sałatkę możesz również przygotować na ciepło dodając do duszonego szpinaku na patelni pokrojonego pomidora. Na koniec możesz podać z jajkiem.

Dieta kopenhaska – efekty

Efekt diety kopenhaskiej to przede wszystkim utrata pożądanej masy ciała, którą można osiągnąć dzięki stosowaniu określonego jadłospisu. Opinie osób stosujących trzynastodniową dietę, wskazują, że wprowadzenie takiego sposobu odżywiania zapewni satysfakcjonujące rezultaty pod postacią utraty nawet do 20 kg. Dodatkowym atutem może być brak konieczności wprowadzania aktywności fizycznej w momencie stosowania diety, ponieważ korzystanie jedynie z określonego menu może przynieść satysfakcjonujące efekty.

Dieta kopenhaska - ile można schudnąć?

Efekty diety kopenhaskiej przy ściśle stosowanym jadłospisie mogą być spektakularne. Wiele osób jest zadowolonych ze zmniejszenia masy ciała, nawet 10 kg w ciągu 13 dni. Warto jednak wiedzieć, że taka redukcja masy ciała może odbywać się kosztem zdrowia organizmu. Na blogach oraz forach internetowych jest wiele opinii wskazujących ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej, należy pamiętać, że bardzo łatwo w takim przypadku o tzw. efekt jo-jo po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych. Odchudzanie oraz pozbycie się nadmiernej tkanki tłuszczowej jest długotrwałym procesem, który wymaga czasu, cierpliwości oraz konsekwencji. Nie warto iść na skróty i stosować diety cud, tylko wytrwałość i ciężka praca pozwolą osiągnąć zamierzony cel w odchudzaniu.

Dieta kopenhaska – zamienniki

Założenia diety kopenhaskiej nie uznają stosowania żadnych zamienników produktów spożywczychw diecie pomiędzy poszczególnymi dniami. Jednak można wprowadzić niewielkie modyfikacje potrawy pomiędzy posiłkami w poszczególnym dniu. Dieta kopenhaska składa się z kilku składników spożywczych, pomimo tego, że nie są dopuszczalne zamiany w diecie, befsztyk możesz wymienić na inną część chudej wołowiny lub pierś z kurczaka. Jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem a chcesz zacząć stosować dietę kopenhaską to możesz wprowadzić roślinne zamienniki:

  • Ryba → tempeh ( jest bardzo podobny do tofu)
  • Pierś z kurczaka → bakłażan, jackfruit, kalafior
  • Wieprzowina → jackfruit
  • Wołowina → fasola