Dieta lekkostrawna jest najprostszą i najczęściej wybieraną modyfikacją diety podstawowej. Jest ona najczęściej stosowana przede wszystkim przy występowaniu chorób związanych z przewodem pokarmowym, ponieważ podstawową zasadą jest w niej ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety produktów, które mogą obciążać przewód pokarmowy przez to, że ich trawienie w przewodzie pokarmowym nie przebiega łatwy sposób. Dieta ta powinna być odpowiednio dostosowana do potrzeb chorego odnośnie wartości energetycznej i zawartości wszystkich składników odżywczych. Zasadniczą różnicą w diecie lekkostrawnej jest odpowiedni wybór technik kulinarnych stosowanych do przygotowywania potraw. Korzysta się z takich, które poprawiają strawność składników odżywczych w tym rozpulchniających i rozdrabniających produkty. Techniki kulinarne wykorzystywane w diecie lekkostrawnej to:
Przeciwwskazanymi technikami kulinarnymi w diecie lekkostrawnej są: smażenie, duszenie z dodatkiem tłuszczu i po wcześniejszym obsmażeniu produktów, pieczenie w sposób tradycyjny, zapiekanie, grillowanie oraz tworzenie zasmażek, odgrzewanie i odsmażanie.
Jagodowy budyń
Płatki ugotuj na mleku z dodatkiem proszku budyniowego. Zblenduj na gładko z dodatkiem owoców. Posyp siemieniem lnianym.
Lekkostrawny serniczek na zimno
Galaretkę o dowolnym smaku rozpuść w 100 ml wody i ostudź. Po tym czasie wymieszaj dokładnie z jogurtem, przelej do kubeczka i schłodź do stężenia. Podawaj z pokrojoną w kostkę brzoskwinią.
Kurczak w delikatnym sosie koperkowym z kaszą
Mięso ugotuj z kawałkami marchewki w słabym bulionie, na końcu dodaj sól, koperek i delikatnie zagęść mąką. W międzyczasie ugotuj kaszę i warzywa.
Dieta lekkostrawna śniadanie
Na diecie lekkostrawnej, pomimo jej założeń można zjeść posiłek dodający mnóstwo energii na kolejnych kilka godzin a dodatkowo nie spowoduje uczucia ciężkości. W przygotowaniu śniadania na diecie lekkostrawnej sprawdzą się chude produkty mleczne np. mleko, twarożek i jogurty oraz produkty zbożowe jak pieczywo czy płatki owsiane. Oczywiście nadal podstawą diety powinny być warzywa oraz owoce, jednak w diecie lekkostrawnej najlepiej, aby były bez skórki i wcześniej ugotowane na parze, pieczone lub duszone bez dodatku tłuszczu. Od czasu do czasu lekkostrawne śniadania mogą składać się z produktów zawierających białko zwierzęce jak np. chude wędliny.
Kanapki z pastą jajeczną
Jajko ugotuj do momentu aż białko się zetnie a żółtko będzie półpłynne. Zblenduj na pastę, dopraw solą. Zdejmij z pomidora skórkę.
Obiad na diecie lekkostrawnej nie musi kojarzyć się z nudnym posiłkiem całkowicie pozbawionym smaku. Oto przykładowy obiad lekkostrawny, który jest smaczny a dodatkowo zdrowy:
Duszony dorsz z warzywami i ziemniakami
Marchew i cukinię pokrój w kostkę. Zalej szklanką wody i duś. Jak woda się wygotuje to zalej warzywa przecierem pomidorowym i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą. Do gotowanego sosu dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj i dodaj fileta z dorsza. Duś w sosie ok. 7-10 minut. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem.
W przypadku kolacji na diecie lekkostrawnej to może ona być przyrządzona na ciepło i mieć charakter podobny do obiadu a w momencie zmniejszonej ilości czasu, może być podobna do śniadania. W związku z tym na lekkostrawną kolację sprawdzą się kanapki, sałatki, zapiekanki z makaronu i warzyw lub gotowany na parze kurczak z kaszą i warzywami.
Lekkostrawny burger
Bułkę przekrój na pół, posmaruj ketchupem. Kurczaka ubij na płasko, przypraw i przygotuj na parzę. Dodaj do bułki razem z pokrojonym pomidorem bez skórki
I śniadanie: Owsianka gotowana na mleku z bananem
Płatki owsiane włóż do garnka, wlej mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem ok. 12 minut aż płatki wchłoną całe mleko*. Wyłóż do miseczki, pokrój banana.
II śniadanie: Bułka pszenna z dżemem 100% bez cukru i jogurtem naturalnym
Obiad: Lekkostrawny dorsz z ryżem i marchewką
Ryż gotujemy. Na patelnie wylewamy mleko i wkładamy filety. Marchew kroimy w słupki i gotujemy na parze. Podajemy wszystko razem
Kolacja: Kanapki z pastą jajeczną i pomidorem
Jajka ugotuj. Rozgnieć z jogurtem i przypraw. Podawaj na pieczywie z dodatkiem pomidora bez skórki.
Z diety należy wykluczyć produkty i potrawy, które:
Z diety lekkostrawnej eliminuje się: cebulę, czosnek i ogórki z uwagi na często obserwowane po ich spożyciu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ze względu na zalecane ograniczenie błonnika w diecie, jego ogólna ilości nie powinna być nadmiernie ograniczona, jeśli nie ma nadmiernych wskazań wynikających z zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego. Odpowiednia ilość tego składnika potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz ma działanie ogólnoustrojowe.
Źródłem błonnika w diecie lekkostrawnej powinny być młode i delikatne warzywa, dojrzałe owoce, delikatne pieczywo pszenne lub graham drobnoziarniste kasze. Z diety natomiast wyklucza się produkty kapustne i strączkowe. W celu lepszej tolerancji błonnika pokarmowego warto wprowadzić kilka modyfikacji związanych z technikami kulinarnymi:
Grupy produktów spożywczych |
Produkty dozwolone w diecie lekkostrawnej |
Produkty zbożowe |
Pieczywo jasne (ewentualnie typu graham), bułki, sucharki, biszkopty, kasze drobnoziarniste: manna, kus-kus, jęczmienna, krakowska, ryż, makarony pszenne i drobne, rozgotowane i przecierane płatki zbożowe |
Mleko i produkty mleczne |
Zsiadłe mleko, kefir, jogurt, biały ser twarogowy, mleko słodkie – jeżeli jest tolerowane |
Jaja |
Ugotowane na miękko i ścięte na parze w formie jajecznicy, jajka sadzone, omlety |
Mięso, wędliny, ryby |
Mięso chude: cielęcina, wołowina, mięso z królika, indyka, kurczaka, (chude części wieprzowiny tylko w ograniczonej ilości); ryby chude: mintaj, dorsz, tuńczyk, sandacz, pstrąg, flądra wędliny chude: szynka, polędwica, cuda kiełbasa szynkowa |
Tłuszcze |
Masło, słodka śmietanka, oleje roślinne: sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek |
Warzywa |
Gotowane, rozdrobnione, z dodatkiem świeżego masła: marchew, ziemniaki, szpinak, buraki, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa na surowo: cykoria, zielona sałata, pomidor bez skórki, utarta i sparzona marchewka z jabłkiem |
Owoce |
Dojrzałe bez skórki i pestek – jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, banany, pomarańcze, morele, melony, soki i przeciery owocowe |
Cukier i słodycze |
Cukier (dozwolony, ale nie preferowany), miód, dżem bez pestek |
Zupy |
Kleiki, zupy na słabych wywarach: krupniki z dozwolonych kasz, czyste zupy – barszcz czerwony, zupa pomidorowa, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupy mleczne |
Przyprawy |
Wanilia, cynamon, anyż, koperek, bazylia, kminek, imbir, pietruszka, sok z cytryny |
Sosy |
O łagodnym smaku, doprawione słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczone zawiesiną z mąki w wodzie lub mleku; cytrynowy, koperkowy, potrawkowy lub owocowy |
Desery |
Kisiele, budynie, kompoty, musy, galaretki, biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe |
Napoje |
Napary z ziół: melisy, rumianku, mięty, słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki owocowe i warzywne |
Dieta lekkostrawna bardzo często jest jednym z pierwszych kroków włączenia żywienia po zabiegu. Wszystko zależy od stanu pacjenta, jednak zazwyczaj po operacji w 2 lub w 3 dobie zaczyna się wprowadzanie stałych pokarmów zaczynając zazwyczaj od sucharków pszennych i kleiku. Pozwala ona na ponowne uruchomienie przewodu pokarmowego i spiera powstawanie ewentualnych problemów z układem pokarmowym. W kolejnych krokach po operacji wprowadza się dietę lekkostrawną. Dieta ta po operacji zawiera zmniejszoną ilość błonnika, brak produktów ciężkostrawnych i wzdymających oraz typową strukturę dań. Około 3-5 dni po operacji posiłki na diecie lekkostrawnej powinny być w formie gotowanej, przetartej lub kleikowej. W diecie pooperacyjnej nie powinny znaleźć się produkty wysokoprzetworzone, surowe warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, tłuste i przetworzone mięsa oraz nasiona roślin strączkowych. Dieta lekkostrawna po operacji powinna dostarczać 120-150% całkowitego zapotrzebowania energetycznego w zależności od rodzaju operacji. Dieta lekkostrawna jest tak naprawdę rozszerzeniem diety po operacji i należy ją wprowadzić około w 5-6 dobie po zabiegu. Stosując dietę lekkostrawną, powoli można rozszerzać i wprowadzać nowe produkty do żywienia. Jednak będąc na diecie lekkostrawnej po operacji nadal należy unikać potraw smażonych i produktów wzdymających, wysokoprzetworzonych, słodyczy oraz dużej ilości surowych owoców i warzyw.
Zasadą diety lekkostrawnej dla dzieci jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych pod postacią produktów, które nie będą obciążały układu pokarmowego, i które z reguły nie występują w dużej objętości. Dieta lekkostrawna powinna zaspokoić głód dziecka oraz pokryć dzienne zapotrzebowanie energetyczne zapewniając odpowiedni rozwój i wzrost dziecka. Dieta lekkostrawna będzie odpowiednia dla dzieci, które są:
Zasady diety lekkostrawnej dla dzieci powinny być łatwe do strawienia przy tym nie obciążając układu pokarmowego. Potrawy powinny zawierać:
Dieta lekkostrawna wątrobowa jest zaleca w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego, w którym zaleca się dodatkowo ograniczenie spożycia tłuszczu. Charakterystyczną cechą tej diety jest ograniczenie podaży tłuszczu nawet do 45-50 g w ciągu doby. Wynika to z upośledzonego trawienia lub wchłaniania tego składnika jak i również z objawów ze strony kładu pokarmowego, które są zauważalne po spożyciu produktów zawierających zwiększoną ilość tłuszczu. Dlatego w diecie lekkostrawnej wątrobowej zaleca się całkowite wyeliminowanie z diety produktów, które są źródłem tłuszczu zwierzęcego a spożywane produkty zwierzęce powinny się charakteryzować jak najniższą zawartością tego składnika. Natomiast produkty roślinne zawierające tłuszcz mogą być spożywane, jednak należy pilnować określonej ilości, która wynika z indywidualnej tolerancji poszczególnej osoby.
Dieta lekkostrawna jest uznawana za dietę leczniczą ze względu na jej pozytywne działanie w przypadku wystąpienia chorób związanych z przewodem pokarmowym. Jej zadaniem jest odciążenie organizmu i według założeń powinna dostarczać taką samą ilość kalorii jak podstawowe żywienie. Oznacza to, że stosowanie jedynie diety lekkostrawnej nie będzie miało wpływu na zmniejszenie masy ciała. Jednak okazać się może, że zastosowanie diety lekkostrawnej z przyczyn zdrowotnych przyniesie korzyści odchudzające, ze względu na indywidualne zmniejszenie spożywania kalorii. Dlatego też dieta lekkostrawna może być odpowiednia dla osób odchudzających się pod względem, że ich zapotrzebowanie kaloryczne będzie niższe a tym samym dostarczy się mniej kalorii niż powinno się spożywać.
Komentarze (0)