Zmagasz się z niedoczynnością tarczycy, jednak nie wiesz jaka powinna być odpowiednia dieta przy tej jednostce chorobowej? Zaczynasz wprowadzać do swojego codziennego menu restrykcje, eliminując różne produkty z diety. Jak powinna wyglądać dieta przy problemach z tarczycą?
W ostatnim czasie często w mediach pojawiały się informacje odnośnie stosowania specjalnej diety dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami tarczycy. Najczęściej chodzi o konieczność eliminacji glutenu, cukru czy mleka krowiego (laktozy). Jednak obecnie w żadnym z badań nie udowodniono stosowania jakiejkolwiek diety, która miałaby skutkować wyleczeniem chorób tarczycy. Nie oznacza to jednak, że nie ma diety dla osób przy problemach z tarczycą. Sposób odżywiania powinien się opierać o zasady zdrowego odżywiania i zalecenia uwzględniające Piramidę Zdrowego Żywienia. Dieta przy tarczycy jest szczególnie ważna ze względu na uwzględnienie wchłaniania leków oraz zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, przede wszystkim cynk, jod, oraz selen.
Przy odpowiednim spożyciu produktów poszczególnych makroskładników, warto pamiętać również o dostarczeniu odpowiedniej energii uwzględniając cel. Również w diecie tarczycy można zastosować redukcję określając odpowiedni deficyt energetyczny. Nie należy drastycznie zmniejszać ilości spożywanych kalorii, ponieważ może pogarszać się stan choroby. W diecie przy chorobie tarczycy rekomenduje się podaż węglowodanów na poziomie 45-60%. Poziom tłuszczów powinna być pomiędzy 20 a 35%. Normatywną ilością białka w diecie w tarczycy powinno być 1,2 g białka na kilogram masy ciała. W jadłospisie należy wyeliminować produkty przetworzone, zawierające mieszankę węglowodanów i tłuszczów trans oraz dostarczające dużą ilość soli, które działają negatywnie na pracę tarczycy.
W diecie przy niedoczynności tarczycy należy uważać na substancje wolotwórcze (goitrogeny), których źródłem są warzywa: brukselka, kapusta, jarmuż, brukselka, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiewka. Warzywa te mogą hamować syntezę hormonów tarczycy. Ilość goitrogenów można zmniejszyć poprzez zastosowanie odpowiedniej obróbki termicznej takiej jak gotowanie warzyw w całości bez przykrycia, dany proces obniży ich ilość o około 30%.
W chorobach tarczycy a zwłaszcza po jej usunięciu zaleca się stosowanie diety niskofosforanowej. Bardzo ważne jest ograniczenie w diecie produktów bogatych w fosfor takich jak:
W produktach przetworzonych (np. konserwach) podaż fosforanów jest zdecydowanie większa. Najwięcej znajduje się go w drobnych rybkach, często zjadanych z ościami.
W diecie niskofosforanowej warto również zwrócić uwagę na gotowanie, które obniża zawartość fosforu w diecie przy jednoczesnym zachowaniu pełnowartościowego białka np. w przypadku mięsa. Zmniejszenie zawartości fosforu, spowoduje moczenie mięsa w zimnej wodzie godzinę przed gotowaniem. Na zawartość fosforu w mięsie mają również wpływ czas gotowania, użyta woda oraz porcja mięsa. Mięso ma niższy stosunek fosforu do białka po ugotowaniu w tak zwanej miękkiej wodzie. Zawartość fosforu w próbce mięsa pokrojonego w plastry i gotowanego przez 30 minut jest prawie o połowę niższa od zawartości fosforu w większym, niepokrojonym kawałku mięsa gotowanym przez 10 minut.
Dieta po usunięciu tarczycy jest istotna odnośnie rekonwalescencji. Od razu po zabiegu zaleca się stosowanie diety płynnej w celu zmniejszenia obciążenia gardła oraz szyi. Pokarmy stałe wprowadza się w diecie po 7-14 dniach. Na początku przy usunięciu tarczycy warto w codziennej diecie uwzględnić puddingi, zupy przecierane i w formie kremu, musy, makarony a dopiero potem wprowadzać chude mięso, surowe warzywa oraz pieczywo. Nie należy zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Następnie po rozszerzeniu diety powinno się zastosować dietę łatwostrawną, dlatego też wtedy najlepszą techniką obróbki kulinarnej będzie gotowanie, gotowanie na parze lub pieczenie. Po usunięciu tarczycy należy stosować dietę niskofosforanową i znaleźć złoty środek w ilości spożycia fosforu w codziennym menu.
Komentarze (0)