Dieta redukcyjna jest jedną z najchętniej wybieranych diet w przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Na takiej diecie nie ma się większych problemów z redukcją masy ciała. Głównym założeniem diety redukcyjnej jest zmniejszenie kaloryczności w spożywanych posiłkach. Kluczowe jest to, aby rozpocząć współpracę z doświadczonym dietetykiem, tak aby nie zaszkodzić swojemu organizmowi.
Dieta redukcyjna jest nazywana dietą odchudzającą. Zmniejszenie masy ciała uzyskuje się w dość krótkim okresie czasu i w ten sposób osiąga się zamierzoną wagę. Sprzyja to zwłaszcza osobom otyłym lub kobietom po urodzeniu dziecka, które chcą powrócić do dawnej wagi. Najważniejsze we wspomnianej diecie jest obniżenie dotychczasowej kaloryczności. Zmiany nie mogą być wprowadzone zbyt drastycznie, ponieważ w pewnym momencie może dojść do "buntu" ze strony organizmu.
Charakterystyczną cechą diety redukcyjnej jest wysoka zawartość błonnika oraz obniżenie ilości węglowodanów prostych. Posiłki na diecie redukcyjnej nie są skomplikowane w przygotowaniu, więc nie trzeba na to poświęcać całego dnia. To zdrowa dieta, która opiera się na obniżeniu dotychczasowej kaloryczności posiłków o około 500-1000 kalorii (w zależności od organizmu). Dorzucić należy do niej:
Kaloryczność na diecie redukcyjnej nie powinna być mniejsza niż 1000 kalorii. Zainteresowani spożywają 4-5 posiłków dziennie i zawiera się w nich sporą ilość błonnika pokarmowego. Najbardziej kaloryczny powinien być obiad, a następnie śniadanie wraz z kolacją. Na ostatnim miejscu jest drugie śniadanie i podwieczorek. W diecie redukcyjnej nie powinno być więcej niż 25 procent białka (od 15 do 25), 55 procent węglowodanów (od 45 do 55) i 35 procent tłuszczu (od 20 do 35).
Przechodząc na dietę redukcyjną warto zastanowić się nad tym, z jakich produktów spożywczych korzystać zdecydowanie najczęściej. Chodzi o:
Przykładowy jadłospis dla diety na poziomie 1500 kalorii może prezentować się następująco: na śniadanie owsianka z malinami, kakao i migdałami. Następnie na drugie śniadanie warto spożyć kromkę żytniego chleba wraz ze świeżymi warzywami i chudą wędliną. Na obiad sprawdzi się kurczak z dodatkiem brązowego ryżu i fasolki szparagowej. Podwieczorek to niewielka garść orzechów i płatki owsiane z owocami, a na kolację warto postawić na tortillę z cukinią, rukolą i hummusem.
Szacuje się, iż na diecie redukcyjnej można schudnąć około pół kilograma tygodniowo. Kluczowe jest to, aby trzymać się powyższych zasad i stworzyć profesjonalny plan żywieniowy wraz z dietetykiem. Nie należy zapominać o aktywności fizycznej (np. bieganie truchtem). Dieta redukcyjna jest dedykowana osobom otyłym i zmagającym się ze sporą nadwagą.
Komentarze (0)