4 października 2024
Diety 29 września 2020 0

Dieta sokowa

Dieta sokowa - wspomagająca oczyszczanie organizmu z toksyn oraz ze zbędnych produktów przemiany materii. Ten rodzaj żywienia może przynieść szybkie efekty pod postacią redukcji masy ciała. Główną jednak przyczyną zastosowania diety sokowej jest wyeliminowanie toksyn z organizmu, które są dostarczane wraz z produktami spożywczymi pod postacią konserwantów, metali ciężkich, dodatków do żywności i pestycydów. Jednak toksyny również mogą przeniknąć do organizmu poprzez skórę czy układ oddechowy. Mogą pojawić się objawy związane z nadmiarem ich w organizmie. Pojawić się może brak energii w ciągu dnia, permanentne zmęczenie orz problemy skórne i związane z trawieniem. Należy jednak wiedzieć, że organizm ludzki nie potrzebuje zastosowania dodatkowego oczyszczania organizmu, ponieważ niektóre organy ludzkie są do tego przystosowane. Jednak niektóre dane wskazują, że zastosowanie diety sokowej może wspomóc proces detoksu. Dieta sokowa nie jest zaliczana do modnych diet, ponieważ założenia tej diety są przebadane przez dr. Maxa Gersona, który uważał, że dieta sokowa jest jednym ze sposobów leczenia chorób cywilizacyjnych. Drugim naukowcem, który przebadał ten model żywienia jest dr Norman Walker, który uważa, że jest to najlepszy sposób do uzupełnienia niedoborów składników mineralnych i witamin.

Dieta sokowa – przepisy

Podstawą diety sokowej jest korzystanie ze świeżych warzyw oraz owoców. Przed rozpoczęciem diety warto byłoby zaopatrzyć się w przyrządy, które pomogą w przygotowywaniu świeżych soków. Przyda się zakup prasy do wyciskania warzyw i owoców, która zapewni utrzymanie cenne enzymy a dodatkowo pozbędzie się błonnika pokarmowego, który może obciążać przewód pokarmowy. Do przyrządzenia soków sprawdzi się również podstawowa wyciskarka. Tak jak każda dieta, również dieta sokowa ma swoje założenia. Jednym z nich jest skomponowanie w odpowiedni sposób przepisu, który pomoże uzyskać pożądane efekty. Warto wiedzieć jakie produkty łączyć z sobą, aby uzyskać efekt oczyszczającej diety sokowej.

Na początek sprawdzi się w diecie sokowej wykorzystywanie sezonowych warzyw oraz owoców. Dlatego zawsze dobrym rozwiązaniem będzie skomponowanie soku o jabłko i marchewkę. Sprawdzi się również skomponowanie przepisów o połączenie malin, borówek i banany lub wiśnie i truskawki. Na śniadanie w diecie sokowej sprawdzi się sok na bazie cytryny, granatu i pomarańczy, który dodatkowo rozbudzi organizm. Natomiast warzywne propozycje soków bardziej sprawdzą się w drugiej części dnia i do nich przygotowania warto wykorzystać pomidory, paprykę czy seler naciowy. Sprawdzą się również zielono listne warzywa np. szpinak, jarmuż i kapusta.

Dieta sokowa – efekty

Stosowanie diety sokowej może przynieść korzystne efekty związane z oczyszczaniem i odkwaszaniem organizmu. Dodatkowo stosowanie kuracji może przynieść efekty pod postacią zmniejszenia masy ciała oraz obwodów. Oczywiście jest to kwestia indywidualna i najczęściej zauważalnymi efektami jest redukcja wagi o około 2-5 kilogramów.  Dieta sokowa również może spowodować zwiększenie poziomu energii i poprawę ogólnego samopoczucia. Stosowanie diety również przynosi efekty w poprawie kondycji paznokci oraz włosów. Stosowanie tego modelu żywienia zapewni zwiększoną odporność organizmu oraz może poprawić wygląd i kondycję skóry. Jeżeli do tej pory cera była ziemista i zmęczona, przy stosowaniu diety sokowej będzie ona wyglądała na zdrowszą i promienistą. Osoby stosujące kurację zauważyły również zmniejszenie cieni pod oczami. Przyczyną pojawienia się licznych efektów na diecie sokowej jest spożywanie produktów, które dostarczają wysoką ilość witamin, składników mineralnych, chlorofilu oraz antyoksydantów. Należy pamiętać, że osiągnięcie efektów zależy od długości stosowania diety sokowej.

Dieta sokowa – jadłospis

Jadłospis diety sokowej bazuje przede wszystkim o produkty pochodzenia roślinnego. Jednak menu  kuracji jest ograniczone jedynie do warzyw i owoców oraz niewielkiej ilości przypraw, które mają działanie prozdrowotne.

Przykładowy jadłospis diety sokowej

  • I śniadanie: Sok pomarańcza-marchewka (marchew, pomarańcza, seler, natka pietruszki)
  • II śniadanie: Sok owocowy (kiwi, ananas, jabłko, granat)
  • Obiad: Na zielono (szpinak, ogórek, sok limonkowy, gruszka, awokado woda i imbir)
  • Kolacja: Czerwony (burak, brokuł, jagoda, kiwi i woda)

Dieta sokowa przepisy na soki

Poniżej znajdują się przepisy na soki w diecie sokowej

Sok oczyszczający:

  • 2 jabłka
  • sok cytrynowy
  • szczypta zielonego jęczmienia

Sok karotka

  • jabłko
  • marchewka
  • sok cytrynowy
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Sok burak-marchewka- jabłko

  • 1 średni burak
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • łodyga selera naciowego
  • 1 mały ogórek
  • łyżka natki pietruszki

Sok szpinak- ananas

  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • mango
  • 0,5 awokado
  • 0,5 ananasa
  • szklanka wody

Dieta sokowa 3 dniowa

Oprócz stosowania diety sokowej przez dłuższy czas, jest możliwość stosowania jej przez 3 dni. Jak sama nazwa wskazuje, należy przez 3 dni spożywać soki na bazie warzyw oraz owoców. Stosowanie 3 dniowej diety sokowej sprawi, że waga może ulec redukcji masy ciała, jednak należy pamiętać, że na początku w większości jest to woda. U wielu osób zauważono spadek masy ciała nawet do 3 kilogramów w ciągu 3 dni. Zazwyczaj otrzymuje się w dniu kiedy się decyduje na ten rodzaj żywienia paczkę z sokami w ilości od 12 do 18 sztuk. Zaleca się wtedy spożywanie soków w odstępach co 2,5 godziny o regularnych porach dnia. Warto również wiedzieć, że często pakiet 3-dniowej diety sokowej zawiera różne rodzaje soków i można wybrać jedną z czterech opcji pod dany styl życia lub cel jaki się chce osiągnąć np. pakiet sportowy, wzmacniający, energetyczny i oczyszczający. Oczywiście dietę sokową można skomponować samodzielnie w domu.

Dieta sokowa na 3 dni

DZIEŃ I

  • I śniadanie: sok czerwony (truskawki, banan, jabłko)
  • II śniadanie: sok żółty (banan, jarmuż, pomarańcza i nasiona chia)
  • Obiad: sok różowy (truskawki, jabłko, jeżyny, czarny sezam, mleko kokosowe)
  • Kolacja: sok fioletowy (truskawka, wiśnia, jabłko, agrest, porzeczka czarna i czerwona)

DZIEŃ II

  • I śniadanie: sok zielony (jarmuż, seler naciowy, ogórek, jabłko i sok cytrynowy)
  • II śniadanie: sok żółty (jabłko, imbir, sok cytrynowy i pieprz cayenne)
  • Obiad: sok czerwony (burak, ananas, jabłko, marchew i sok cytrynowy)
  • Kolacja: sok pomarańczowy (marchew, jabłko. Kurkuma, sok cytrynowy)

DZIEŃ III

  • I śniadanie: sok żółty (ananas, jabłko, cytryna, mięta)
  • II śniadanie: sok zielony (jabłko, jarmuż, ogórek, natka pietruszki, imbir, seler korzeniowy i sok cytrynowy)
  • Obiad: sok czerwony (pomarańcza, burak, jabłko, imbir)
  • Kolacja: sok pomarańczowy (ananas, marchew, cytryna, jabłko)

Dieta sokowa – catering

Jeżeli kompozycja odpowiednich soków, które przyniosą satysfakcjonujące efekty, jest problematyczna to można skorzystać z oferty cateringu dietetycznego. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ każdego dnia dieta sokowa jest dostarczana pod wybrane miejsce i nie marnujemy czasu w przygotowaniu soków. Dodatkowo decydując się na dietę sokową w cateringu uzyskuje się pewność, że skomponowane soki zapewnią odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Korzystanie z cateringu dietetycznego również zadba o zdrowie jak i zapewni oszczędzanie czasu przed zrobieniem zakupu i stania w kuchni.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz