28 marca 2025
Diety 16 września 2020 0

Dieta zupowa

Dieta zupowa – przepisy

Zupa z kapustą

  • kapusta włoska – 5 liści
  • koperek – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • sok cytrynowy – 1 łyżka
  • pieprz – szczypta

Kapustę poszatkuj i ugotuj razem z selerem, zmiksuj razem z koperkiem oraz czosnkiem. Dodaj sok cytrynowy i dopraw pieprzem i wymieszaj. Możesz dodać również kminek.

dieta zupowa

Zupa – krem paprykowo – pomidorowa

  • bulion warzywny – 1 l
  • papryka – 4 sztuki
  • pomidory – 4 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pieprz, sól – szczypta
  • bazylia/oregano – szczypta

Przygotuj bulion dodając warzywa oraz czosnek, po ugotowaniu zmiksuj. Dopraw do smaku przyprawami.

krem z brokułów

Krem z brokułów

  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cebula – 0,5 sztuki
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • brokuły – 0,5 sztuki
  • bulion jarzynowy – 500 ml
  • awokado – 1 plaster
  • sok cytrynowy – 1 łyżka
  • szczypiorek – 1 łyżeczka
  • pieprz, sól – szczypta

Przygotuj bulion warzywny. Cebulę podsmaż na oliwie, do bulionu dodaj brokuła i dodaj liść laurowy. Jak już brokuł będzie ugotowany, wyjmij liść laurowy i zmiksuj bulion z brokułem  i awokado. Dopraw do smaku.

Dieta zupowa – jadłospis

Jadłospis diety zupowej może być urozmaicony i tak naprawdę wszystko zależy od własnych inwencji twórczych i indywidualnych preferencji smakowych. Jadłospis diety zupowej uwzględnia spożywanie w ciągu dnia zup w różnej ilości. Należy pamiętać, że dłuższe stosowanie diety zakłada  powolne zwiększenie różnych produktów w diecie. Zazwyczaj dieta zupowa uwzględnia spożywanie w ciągu dnia 5-6 zup przygotowanych z różnych produktów. Zaleca się uwzględnienie w posiłkach produktów węglowodanowych (makaron, ryż, kasza) gównie rano i w południe, ponieważ wtedy można najbardziej spalić tkankę tłuszczową, natomiast udział białka powinien znajdować się w posiłkach popołudniu sprzyjając regenerację organizmu np. po wysiłku. Oczywiście zupy jako posiłek są lżejsze dlatego najlepiej skomponować posiłki w taki sposób, aby były sycące głównie w pierwszej połowie dnia. Pomimo, że jak sama nazwa wskazuje w diecie zupowej zaleca się spożywanie głównie zup, to można w ciągu dnia spożyć przynajmniej jeden owoc.

Przykładowy jadłospis diety zupowej

  • I śniadanie: Zupa krupnik z kaszy jaglanej
  • II śniadanie: Zupa krem z pomidorów z brązowym ryżem
  • Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami
  • Podwieczorek: Cukiniowa zupa z soczewicą
  • Kolacja: Zupa paprykowa z wsadką z mozzarelli

efekty diety zupowej

Dieta zupowa – efekty

Efekty diety zupowej są zauważalne ze względu na zastosowanie deficytu kalorycznego, czyli poprzez spożywanie mniejszej ilości kalorii niż wskazuje na to indywidualne zapotrzebowanie. W celu osiągnięcia większych efektów warto włączyć aktywność fizyczną, która pomoże w szybszym spalaniu tłuszczu. Wykonywanie treningu oraz przestrzeganie diety zupowej sprawi, że osiągnięcie zamierzonych efektów będzie szybsze a dodatkowo spadek masy ciała będzie bez efektu jo-jo. Należy pamiętać, aby jadłospis był skomponowany w taki sposób, aby dostarczał odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych.

Dieta zupowa – zasady

Dieta zupowa może przynieść efekty pod warunkiem, że przestrzegane będą zasady a dodatkowo przepisy diety powinny być w odpowiedni sposób skomponowany, aby przyniosły lepsze efekty. Zasadami diety zupowej są:

  • Urozmaicenie jadłospisu – pomimo że dieta zupowa może być uważana za dietę monotonną to należy pamiętać, że w ciągu dnia można a nawet i warto spożywać przynajmniej 2-3 różne rodzaje zup skomponowane z innych produktów spożywczych. Przede wszystkim należy uwzględnić różne warzywa i przyprawy w celu osiągnięcia różnych smaków
  • Przygotowanie zup od zera – w diecie zupowej chodzi o to, aby przygotowywać potrawy od samego początku czyli od przygotowania bulionu warzywnego na bazie świeżych warzyw. Należy całkowicie zrezygnować z gotowych bulionów w kostkach rosołowych, maggi lub przypraw wzmacniających. Jedyną alternatywa jest wybranie ekologicznych kostek rosołowych, które składają się z naturalnych składników ( bez glutaminianu sodu i soli). Sprawdzić może się dodanie naturalnego jasnego sosu sojowego lub pasty miso w celu podbicia smaku bulionu
  • Kompozycja diety zupowej powinna wyglądać podobnie jak przy klasycznym biorąc pod uwagę, że w pierwszej połowie dnia zupy powinny być najbardziej sycące i kaloryczne, jednak na kolacje powinny być lżejsze zupy
  • Należy ograniczyć się do spożywania maksymalnie 5-6 posiłków w formie zup w ciągu dnia i spożywaj je do syta
  • Najlepiej gotować posiłki do uzyskania aż składniki będą al dente (przede wszystkim makaron, ryż) a warzywa półtwarde. Zachowanie określonego czasu gotowania produktów zapewni utrzymanie dużą zawartość składników mineralnych i witamin
  • Każda z zup powinna mięć bardziej strukturę płynną nawet dotyczy to zupę krem. Według zasad diety zupowej, każda z zup powinna w połowie składać się z płynu
  • Zaletą diety zupowej jest dodanie do posiłków chrupkiego elementu pod postacią podprażonych na patelni orzechów, nasion, przygotowanie warzywnych chipsów

etapy diety zupowej

Dieta zupowa – etapy

Dieta zupowa składa się tak naprawdę z czterech etapów:

  • przygotowanie – pierwszy etap należy rozpocząć stopniowo poprzez włączenie do jadłospisu zup a każdy dzień powinien zacząć się szklanką wody
  • redukcja - w drugim etapie co najmniej część posiłków już powinna być zastąpiona zupami, jednak jeśli jest możliwość to dobrze, aby już wszystkie posiłki zawierały zupy. Według zaleceń poszczególnych etapów nie powinno się podjadać pomiędzy posiłkami
  •  stabilizacja – w trzecim etapie już powinien zostać założony cel przy stosowaniu diety zupowej i na tym etapie zaleca się urozmaicenie posiłków o produkty węglowodanowe np. makarony lub ryż. Urozmaicenie diety zupowej ma za zadanie przyzwyczaić organizm do nowego sposobu odżywiania
  • utrzymanie – w ostatnim etapie można już wprowadzić stałe posiłki w sposób racjonalny, aby uniknąć pojawienia się efektu jo-jo

Dieta zupowa – menu

Menu zupy dietowej powinno dostarczać odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych poprzez urozmaicony jadłospis. Warto pamiętać, że dieta zupowa nie powinna zawierać śmietany, bulionów w kostkach a jedynym źródłem tłuszczu może być oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Menu każdej z zup powinien być opracowany w odpowiedni sposób i w inny sposób powinna zostać przygotowana zupa na śniadanie a w inny na obiad czy podwieczorek. Menu diety zupowej powinno być różnorodne oraz kolorowe a składniki najlepiej, aby pochodziły z sezonowych świeżych warzyw jak najwyższej jakości.

Menu diety zupowej

I śniadanie: Zupa krem z cukinii

II śniadanie: zupa owocowa

Obiad: Zupa warzywna z kaszą kuskus i ugotowaną piersią z kurczaka

Podwieczorek: Zupa pieczarkowa

Kolacja: Zupa krem z pomidorów z kleksem z jogurtów i chrupkim słonecznikiem

Dieta zupowa - lista zakupów

Lista zakupów diety zupowej:

  • wszystkie rodzaje warzyw
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany
  • nasiona i orzechy
  • produkty zbożowe: makarony, ryż, kasze
  • chude mięso
  • ryby
  • jogurt, kefir
  • nasiona roślin strączkowych
  • przyprawy: chili, cynamon, kolendra, imbir, pieprz cayenne
  • świeże zioła: szczypiorek, kolendra, bazylia i natka pietruszki

trzydniowa dieta zupowa

3 dniowa dieta zupowa

Dietę zupową można stosować przez ilość dni jaka jest optymalna dla każdego. Dieta 3-dniowa polega na stosowaniu się do zasad przez 3 dni a menu składa się jedynie z 1000 kalorii co 4-5 dni. Na początek należy ograniczyć spożycie posiłków do 100 kalorii w ciągu pierwszych 3 dni pod rząd w celu przyspieszenia spalania tłuszczu i szybkiej utracie masy ciała, można porównać ten sposób żywienia do różnych faz uderzeniowych. Jednak najlepiej posiadać cechę jaką jest samozaparcie, w tej diecie się ona naprawdę przyda, ponieważ przez 3 dni ( bez przerw) trzeba przestrzegać restrykcyjnego planu diety, żeby uzyskać efekty.

DZIEŃ I

  • I śniadanie: Żurek z dodatkiem jajka
  • II śniadanie: Flaczki z boczniaków
  • Obiad: Lekka zupa gulaszowa
  • Podwieczorek: Barszcz ukraiński
  • Kolacja: Kapuśniak

DZIEŃ II

  • I śniadanie: Zupa rybna
  • II śniadanie: Zupa krem z marchewki
  • Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem brązowym
  • Podwieczorek: Zupa krem ze szparagów
  • Kolacja: Zupa krem z zielonego groszku

DZIEŃ III

  • I śniadanie: Zupa krem dynia-pomarańcza z imbirem
  • II śniadanie: Zupa krem ze szpinaku
  • Obiad: Kokosowa zupa krem z kukurydzy z kaszą jaglaną
  • Podwieczorek: Zupa z owoców leśnych i jogurtem
  • Kolacja: Zupa selerowa z kurczakiem

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz