Zgaga, uczucie przelewania i cofanie się treści żołądkowej do przełyku, ból w klatce piersiowej – są jednymi z wielu objawów choroby refluksowej przełyku. Jaka dieta pomoże w łagodzeniu tych objawów?
Choroba refluksowa przełyku (GERD) jest stanem, w którym pojawia się patologiczne cofanie treści żołądkowej do przełyku, powodując szereg objawów klinicznych oraz powikłania. Przyczyną jest nieprawidłowo działający lub niewydolny dolny zwieracz przełyku. U zdrowego człowieka mięsień ten szybko się kurczy po posiłku zapobiegając przed powrotem pokarmu. W krajach rozwiniętych objawy choroby refluksowej pojawiają się codziennie u 5-10% nowych osób, a przynajmniej raz w tygodniu u około 20% osób. Najczęściej występującym objawem refluksu jest zgaga czyli uczucie pieczenia lub palenia w przełyku. Innymi objawami występującymi przy pojawieniu się tej choroby są:
Objawy nasilają się po zjedzeniu obfitego i tłustego posiłku, przy leżeniu na wznak, stresie lub przy pochylaniu się. Choroba refluksowa przełyku nie zagraża życiu, jednak poprzez pojawiające się objawy, może pogorszyć jakość życia. Nieleczony refluks może również doprowadzić do powstania powikłań np. przednowotworowych zmian błony śluzowej przełyku (przełyk Baretta). Przyczyn pojawienia się refluksu może być wiele, zaczynając od otyłości brzusznej, nadmiernym zażywaniu leków, spożywania alkoholu, czekolady, tłustych potraw i palenia tytoniu. Często pojawia się, gdy jest już zdiagnozowana cukrzyca albo prowadzi się zbyt szybkie tempo życia, np. jedząc posiłek w biegu lub na stojąco.
W eliminacji zgagi niezwykle ważną rolę odgrywa zmiana stylu życia oraz diety. Odpowiednią dietą na zgagę będzie wybór diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, która uwzględnia ograniczenie lub całkowitą eliminację:
Wyżej wymienione produkty zazwyczaj powodują nasilenie objawów refluksu. Jednak dieta na zgagę może być również indywidualna, ponieważ reakcja organizmu na produkty zakazane może być u każdego inna. U niektórych produkty mogą nasilać zgagę i ją powodować a u innych niekoniecznie. Zgaga może również pojawić się po zjedzeniu produktów takich jak: wędliny, kasza gryczana, rzodkiewki czy pieczywo pełnoziarniste lub żytnie. Istotnym rozwiązaniem jest obserwacja organizmu i unikanie produktów nasilających lub powodujących pojawianie się objawów. U niektórych osób ulgę może przynieść wypicie mleka lub wody niegazowanej, produkty te neutralizują pojawienie się kwaśnej treści i ułatwiają opłukanie ich ze ścianek przełyku.
Dieta na zgagę i refluks uwzględnia wykorzystanie technik kulinarnych, które ograniczają ilość tłuszczu w diecie. Uwzględnia się gotowanie, pieczenie, duszenie, grillowanie. Zaleca się spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych. Duże objętościowo posiłki, spożywane nieregularnie przyczyniają się do nasilania objawów. Zwłaszcza posiłek wieczorny powinien być lekki i zjedzony około 3 godziny przed snem. W diecie na refluks zaleca się, aby posiłki były umiarkowanie ciepłe, należy unikać potraw i napojów gorących lub bardzo zimnych. Ważne jest, aby posiłki były spożywane w spokoju, powoli. Szybkie spożywanie posiłków przyczynia się do połykania dużej ilości powietrza wpływając na wzrost nasilenia objawów. W diecie na zgagę i refluks ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości makro- i mikroskładników, przy jednoczesnym wyeliminowaniu produktów zwiększających objawy. Zapotrzebowanie kaloryczne jest praktycznie takie samo jak u zdrowej osoby.
Odpowiednia na zgagę i wzdęcia jest dieta lekkostrawna lub łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, która zmniejszy objawy choroby refluksowej. Przyczyną powstawania wzdęć jest gromadzenie nadmiernej ilości gazów jelitach. Tak jak w przypadku refluksu, również przy wzdęcia należy spożywać więcej posiłków, ale mniejszych objętościowo. Szczególne znaczenie ma również powolne i dokładne przeżuwanie pokarmu oraz wypijanie płynów bardzo powoli. Należy się skupić na jedzeniu, podczas konsumpcji lepiej zrezygnować z rozmów. Przy diecie na zgagę i wzdęcia należy unikać gumy, ssania cukierków, picia napojów gazowanych, wyeliminować należy spożywanie cukru oraz słodyczy. Ograniczyć należy również spożycie potraw tłustych i ciężkostrawnych oraz produktów gazotwórczych – zwłaszcza nasion roślin strączkowych czy warzyw kapustnych. Warto zmniejszyć spożycie mleka krowiego, błonnika. W przypadku lepszego samopoczucia należy wprowadzać do jadłospisu produkty i potrawy powoli, pojedynczo i w niewielkich ilościach, obserwując reakcję organizmu. W przypadku złej tolerancji i ponownego pojawienia się objawów, można powtórzyć próbę po kilku dniach, zanim dany produkt zostanie wyeliminowany z diety. Pomocne może okazać się prowadzenie dzienniczka i notowanie stopnia tolerancji poszczególnych produktów i ilości wypróżnień.
Wiele kobiet skarży się na występowanie zgagi w ciąży. U niektórych kobiet pojawia się na początku a objawy nasilają się w II i III trymestrze. Pojawieniem się zgagi w ciąży może być z każdym kolejnym dniem rosnące dziecko, przyczyniając się do coraz większego ucisku na żołądek. W przypadku diety na zgagę w ciąży, należy uwzględnić żywienie przy refluksie czyli dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, uwzględniającą odpowiednie zapotrzebowanie kaloryczne oraz na makro- i mikroskładniki koniety w ciąży. Jeśli jesteś w ciąży i walczysz dodatkowo ze zgagą, możesz włączyć do swojej diety produkty, które w szybki sposób pomogą zmniejszyć objawy zgagi.
Jeżeli masz ciężkie objawy zgagi, najlepiej poinformuj o tym swojego lekarza. Na szczęście zgaga często znika zaraz po urodzeniu dziecka.
Dieta na zgagę – przepisy
Gotowany mus z jabłka i marchewki
Marchew ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kosteczkę i obrane ze skórki jabłko, gotuj jeszcze kilka minut, zblenduj, dopraw solą i wymieszaj z olejem.
Udko z kurczaka w sosie koperkowym
Marchew pokrój w talarki, selera w kostkę. Do garnka włóż kurczaka, warzywa , koper i zalej szklanką wody. Duś na małym ogniu do miękkości. Wyjmij kurczaka, mąkę rozrób w połowie szklanki wody, rozprowadź w sosie, aby go zagęścić, gotuj kilka minut, zapraw jogurtem. Ryż ugotuj z olejem.
Jajko na miękko
Pomidora obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę.
Zobacz wszystkie popularne diety pudełkowe na Cateromarket.pl