19 marca 2024
Diety 28 grudnia 2021

Pięć sposobów na urozmaicenie owsianki

Jak Złotowłosa, większość z nas zawsze szuka idealnego połączenia owsianki. Jest to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, a z mlekiem i owocami stanowi sycący i zbilansowany posiłek, który stopniowo podnosi poziom cukru w organizmie i powstrzymuje napady głodu.

Całe ziarna są najlepsze Owsianka zrobiona z całych zbóż, takich jak pszenica, jest dobrym źródłem węglowodanów, witamin i błonnika. Brązowy ryż, owies, pełna pszenica i proso takie jak bajra, ragi i proso lisi ogon (kangni) to inne opcje. Wszystkie są zdrowe, ponieważ są doskonałym źródłem rozpuszczalnych w wodzie witamin i minerałów.

Dlaczego tylko na śniadanie? Chociaż owsianka jest uważana za poranny posiłek, nie ma powodu, dla którego nie powinna być spożywana podczas lunchu i kolacji. Ugotowana w mleku dostarcza sporej ilości białka i wapnia. Dodanie do owsianki sałatki z fasoli/jajka sprawia, że staje się ona posiłkiem wysokobiałkowym.

Wybieraj kaszki gotowe do spożycia (RTE) lub robione od podstaw? Kaszki RTE zawierają chemikalia w postaci konserwantów i środków aromatyzujących, a także dodatek cukru i sodu. Dlatego najlepiej jest przygotowywać kaszkę w domu, aby mieć kontrolę nad dodawanymi składnikami.

Dopraw swoją owsiankę poprzez

    Dodawanie suszonych owoców, takich jak rodzynki i daktyle, aby osłodzić owsiankę, a także uniknąć cukru rafinowanego. Można również dodać przeciery owocowe, takie jak sos jabłkowy lub syrop daktylowy, aby uzyskać naturalną słodycz.Masło orzechowe to świetny sposób na dodanie smaku, białka i zdrowych tłuszczów.Jajko ugotowane razem z pikantną lub nawet słodką owsianką smakuje wyśmienicie.Cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia mogą być dodane, aby owsianka była bardziej atrakcyjna.Prażone nasiona dyni/nasiona lnu/zarodki pszenne mogą być dodane dla odrobiny chrupkości.

Bądź fit z HealthifyMe. Zapisz się tutaj

Tags: śniadanie cynamonzdrowiePorridgeready to eatspice up