Niekontrolowana ochota na określony rodzaj jedzenia to coś, przez co każdy z nas w pewnym momencie przeszedł. Czy to o 3 nad ranem na lody, czy o 7 wieczorem na śmieciowe jedzenie, wszyscy tam byliśmy, prawda? Szczególnie teraz, z dystansu społecznego i rozszerzone blokady te pragnienia żywności po prostu muszą pozostać niespełnione, czekając na spełnienie w nadchodzących dniach, kiedy wszystko staje się bezpieczne. Zachcianki żywieniowe występują we wszystkich kształtach i rozmiarach, ale niestety wszystkie są źle zaplanowane. Być może właśnie zjadłeś ciężki posiłek, ale masz przemożną ochotę na coś słodkiego, "to dziwne", zaczynasz się zastanawiać, ale w rzeczywistości nie tak bardzo. Zachcianki żywnościowe są w rzeczywistości sposobem Twojego organizmu na zasygnalizowanie, że potrzebuje on określonego składnika odżywczego. Zanim jednak zagłębimy się w znaczenie poszczególnych zachcianek, zrozummy najpierw, jakie są czynniki, które powodują to przemożne pragnienie.
Kilka czynników przyczynia się do nagłego pojawienia się głodu i zrozumienie ich jest pierwszym krokiem do kontrolowania tego nieprzewidywalnego apetytu. Oto kilka głównych przyczyn zachcianek i kilka pomocnych wskazówek, jak je przezwyciężyć.
Nasze ciała odnawiają energię, kiedy śpimy, a kiedy nie otrzymujemy wystarczającej ilości snu, równowaga hormonalna organizmu ulega zmianie. Ta nierównowaga napędza organizm do jedzenia więcej, aby utrzymać wysoki poziom energii, a tym samym wyzwala zachcianki. W tym czasie, zachcianki są najczęściej na słodycze, ponieważ zawarty w nich cukier podnosi poziom cukru we krwi i daje natychmiastowy przypływ energii.
Podstawowym powodem spożywania szerokiej gamy pokarmów jest fakt, że nasz organizm potrzebuje niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającej ilości witamin, białka, błonnika, tłuszczu, magnezu i innych składników odżywczych, z pewnością doświadczysz zachcianek, ponieważ twoje ciało chce tego, czego mu brakuje. Tak więc, najlepszym sposobem, aby utrzymać swoje zachcianki na rękę jest upewniając się, że masz różne pokarmy, które zapewniają Ci odpowiednie składniki odżywcze wymagane do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Twoje jelita są epicentrum produkcji serotoniny, która jest substancją chemiczną "poprawiającą samopoczucie". Aby utrzymać dobry poziom serotoniny, Twoje jelita muszą być w doskonałej formie, aby mogły wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia i pompować serotoninę przez Twój przewód pokarmowy. Proces ten jest w dużej mierze uzależniony od zdrowego poziomu i właściwej równowagi dobrych bakterii. Ale kiedy Twoja dieta nie jest zbyt zdrowa, złe bakterie mogą pokonać te dobre, obniżając tym samym poziom serotoniny i powodując zachcianki żywieniowe. Kultywowanie zdrowej równowagi dobrych bakterii poprzez spożywanie sfermentowanych pokarmów, przyjmowanie probiotyków i przyjmowanie nawyków "gut-happy" jest kluczem do uspokojenia głodu.
Pragnienie i głód mogą wywoływać podobne odczucia w umyśle, powodując dezorientację. Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie zachcianek na bezpieczną odległość jest upewnienie się, że organizm jest odpowiednio nawodniony przez cały dzień. Regularne picie wody nie tylko wypłukuje toksyny z organizmu, ale także zapewnia ogólne dobre samopoczucie.
Smutek, nuda, wysoki poziom stresu to sytuacje emocjonalne, które skłaniają Cię do natychmiastowego przeszukiwania kuchennej spiżarni w poszukiwaniu pocieszających potraw. Kilka badań wykazało, że wysoki poziom stresu prowadzi do zachcianek na słodycze, które ostatecznie prowadzą do przyrostu masy ciała i większego obwodu talii. Jednak, ponieważ zachcianki żywnościowe są zwykle na krótkie okresy, wybierając jeść zdrowo lub oddając się jakiejś działalności może zabezpieczyć Cię przed pójściem na śmieci lub innych niezdrowych pokarmów.
Zachcianki żywieniowe są właściwie 2 rodzajów - selektywne i nieselektywne.
Selektywne zachcianki pokarmowe to zachcianki na konkretne jedzenie, może to być ulubione jedzenie danej osoby, takie jak czekoladki, frytki, lody, mięso lub inne. Nieselektywne pragnienia, z drugiej strony, to chęć zjedzenia czegokolwiek. Jednak może to być wynikiem prawdziwego głodu, ale może to być również oznaką pragnienia. Ale czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy, co oznaczają te zachcianki i jak są wywoływane? Tutaj omówimy, co każdy głód próbuje nam powiedzieć i jak możemy go przezwyciężyć.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to jest to sposób Twojego ciała na powiedzenie, że poziom cukru we krwi jest niski i potrzebuje natychmiastowej energii. Jedynym problemem jest to, że jeśli spełnić tę zachciankę przez dążenie do pączka lub kawałek cukierka, są szanse, że może to sprawić, że poziom cukru spike, a następnie załamanie cukru, wyzwalając kolejny słodki głód. Więc najlepszym sposobem, aby uniknąć tej lepkiej sytuacji (zwłaszcza, gdy starasz się oglądać swoją wagę) jest pić trochę wody, a następnie jeść owoce wraz z niektórych pokarmów bogatych w białko, takich jak twaróg, orzechy lub nasiona.
Niektórzy ludzie łakną żywności, takiej jak chipsy, mieszanki lub pikantne przekąski dla jej słoności. Czasami może to wynikać z nudy, jednak pragnienie to może być również związane z niskim poziomem elektrolitów, odwodnieniem, zmęczeniem nadnerczy i zmęczeniem. Nadmierne pocenie się spowodowane nadmiarem treningu może również powodować spadek poziomu sodu, a tym samym wywoływać łaknienie. Tak więc, następnym razem, gdy masz ochotę na coś słonego, nawodnienie powinno być pierwszą rzeczą, którą robisz, a następnie włączenie żywności, takich jak orzechy i nasiona w swojej diecie.
Chęć na tłuste lub smażone potrawy nie jest niczym niezwykłym. Kiedy masz takie zachcianki, może to być znak, że masz niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jeśli więc Twoja zachcianka na smażone potrawy utrzymuje się, najlepiej nie pobłażaj sobie i zastosuj alternatywę, która jest dobra dla Twojego organizmu. W tym dobrej jakości tłuszcze i oleje, takie jak awokado, orzechy, masło orzechowe, siemię lniane, olej kokosowy i łosoś są jednymi z najlepszych alternatyw, które można dodać do swojej diety, aby zwalczyć te tłuste pragnienia. Trzymając się z dala od tłuszczów trans, MSG, margaryny, fast foodów i przetworzonej żywności nie tylko zmniejszyć swoje pragnienia, ale także zachować cię bezpieczne od chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy i innych przewlekłych schorzeń.
Myśl o jakimś pysznym makaronie, chlebie czosnkowym, makaronie, krakersach, ciągle krąży ci po głowie! Cóż, ten głód jest znakiem, aby dodać więcej błonnika do swojej diety dla lepszej kontroli cukru we krwi. Łaknienie węglowodanów lub śmieciowego jedzenia jest najczęściej spowodowane takimi objawami jak hipoglikemia, insulinooporność, niedobór chromu lub zmęczenie. Aby uzyskać ten głód pod kontrolą może trzeba spożywać więcej bogatych w magnez owoców i warzyw, takich jak banany, jabłka, szpinak, brokuły i seler. Jedzenie małych częstych posiłków, aby ograniczyć te zachcianki jest również dobrym sposobem, aby przejść.
Chęć na niedojrzałe mango, pikle, tamaryndowiec lub inne kwaśne potrawy to sposób Twojego organizmu na poinformowanie Cię o braku równowagi w jelitach. Jest to najczęściej spowodowane zakwaszeniem/nieprawidłowym trawieniem, wysokim spożyciem pokarmów bogatych w tłuszcze lub ostatnio doświadczasz dużo stresu. Aby ograniczyć ten głód, wszystko, co musisz zrobić, to pić ciepłą wodę z połową cytryny wyciśniętej w nim lub można dodać owoce cytrusowe lub arbuza w diecie.
Jednym z najczęstszych zachcianek wszech czasów jest czekolada. Czekoladowe zachcianki oznaczają niedobór magnezu. Niedobór chromu, witaminy B, niezbędnych kwasów tłuszczowych, a nawet problemy emocjonalne lub stres mogą być również powodem, dlaczego masz ochotę na czekoladę. Czekolada jest bogatym źródłem magnezu, którego najwyższa forma pochodzi w 100% z kakao. Dodanie 70% ciemnej czekolady, w tym więcej pełnych ziaren, które są bogate w witaminę B, a także uzyskanie wystarczającej ilości snu, aby się odstresować, może pomóc w ograniczeniu zachcianek na czekoladę.
Łaknienie pikantnych potraw to sposób twojego ciała na sygnalizowanie, że chce się ochłodzić. Może ci się to wydawać dziwne, ale pikantne jedzenie sprawia, że się pocisz, co pomaga, jeśli twoje ciało jest przegrzane. Zatwardzenie lub obniżona odporność to także inne powody, dla których możesz mieć ochotę na pikantne jedzenie. Jak możesz przezwyciężyć ten głód? Cóż, możesz najpierw ochłonąć wypijając szklankę wody, ale na dłuższą metę możesz zacząć od ostrych potraw i przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir, czosnek, kurkuma i pieprz. Zalecamy jednak, abyś trzymał się z dala od ostrych sosów, takich jak sriracha czy schezwan.
Kto by pomyślał, że zachcianki mogą oznaczać tak wiele rzeczy, prawda? Cóż, ważne jest, aby zwracać uwagę na te zachcianki, ponieważ jest to sposób organizmu na wysłanie nam ważnych wiadomości. Tak więc, następnym razem, gdy poczujesz, że masz ochotę im ulec, powinieneś przemyśleć sprawę i przekąsić coś ze zdrowszych alternatyw, o których wspomnieliśmy. Twoje ciało na pewno Ci podziękuje.
Komentarze (0)