Ważne jest, aby wiedzieć, jak przechowywać produkty w lodówce. Zmniejszy to marnotrawstwo żywności i ułatwi zakupy, ponieważ możemy zobaczyć, co mamy. Jak układać żywność w lodówce? Jest kilka zasad, których warto przestrzegać.
Przede wszystkim musimy zdać sobie sprawę z tego, że temperatura półek w lodówce różni się w zależności od tego, co przechowujemy. Mięso, warzywa czy nabiał muszą być przechowywane w innych warunkach, aby zachowały świeżość. Różnica temperatur na półkach jest niewielka.
Najwyższa półka lodówki jest najcieplejsza. Temperatura wynosi średnio 8 stopni. Jest to najlepsze miejsce do przechowywania jogurtu kefirowego i śmietany. Można tu również przechowywać dżemy i kefir.
Na środkowych półkach temperatura wynosi około 4-7 stopni. Należy tu umieszczać wędliny i inne produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia. W tej części lodówki można również przechowywać gotowe posiłki (zupy i obiady) lub resztki. Powinny być one umieszczone w szczelnym pojemniku, a nie na talerzu czy w odkrytym garnku.
Półka bezpośrednio nad szufladami służy do przechowywania świeżego mięsa i ryb. W tej części lodówki panuje zazwyczaj temperatura około 2 stopni. Taka temperatura jest idealna do zapobiegania rozwojowi drobnoustrojów. Mięso i ryby powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Warto zamrozić część mięsa, jeśli kupiłeś dużą porcję. Mięso powinno być przechowywane w lodówce nie dłużej niż dwa dni. W tym czasie można zdecydować, czy ugotować danie, czy zamrozić resztę.
Zazwyczaj w dolnej części lodówki znajdują się szuflady. W nich przechowujemy warzywa i owoce, które tego potrzebują. Najlepiej jest oddzielić owoce od warzyw.
Jakie owoce i warzywa należy przechowywać w lodówce?
- Małe owoce jagodowe (jagody, borówki, maliny, truskawki). Wytrzymają w lodówce tylko dwa dni. Przechowujemy je z szypułkami i nieumyte. Można również przechowywać dużą ilość tych owoców na górnej półce w lodówce, gdzie jest najcieplej.
Brukselka może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas bez utraty swoich wartości.
- Koperek i pietruszkę najlepiej przechowywać w wodzie lub w szklanym słoiku.
Których owoców lub warzyw nie należy przechowywać w lodówce?
Owoce cytrusowe nie lubią niskich temperatur - dlatego należy przechowywać je w otwartym koszyku. Jabłka, banany, kiwi i gruszki to dobry wybór. Unikaj przechowywania owoców i warzyw w plastikowych torebkach. Ogórki, pomidory i cebula to warzywa, których nie trzeba przechowywać w lodówce.
Drzwi to najcieplejsza część lodówki. Półki nad drzwiami przeznaczone są na ketchup i musztardę, a także otwarte soki, mleko i inne produkty. Są też półki na napoje.
Dodatkowe wskazówki dotyczące przechowywania żywności:
First in, first out. Pamiętaj, aby przenieść produkty, które już kupiłeś, na przód lodówki za każdym razem, gdy dodajesz nowy produkt. Data ważności jest kluczowa. Możemy nie zdawać sobie sprawy, że jogurty z nowszą datą ważności są ukryte w lodówce.
Zapisuj daty otwarcia. Niektóre produkty pozostają otwarte w lodówce przez długi czas i często zapominamy, kiedy zostały otwarte. Świetnym pomysłem jest zapisanie daty otwarcia na opakowaniu.
Komentarze (0)